Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Putinova přehlídka: 16 tisíc vojáků a nové ruské zbraně, které Kim ani Zeman neuvidí

Na vojenské přehlídce v Moskvě ukážou Rusové i nové tanky
Na vojenské přehlídce v Moskvě ukážou Rusové i nové tanky  (Autor: Ministerstvo obrany Ruské federace, Reuters)
Autor: ČTK - 
22. dubna 2015
16:17

Vojenská přehlídka na Rudém náměstí, na kterou prezident Miloš Zeman a nakonec ani vůdce KLDR Kim Čong-un nedorazí, bude velkou podívanou. Ruská armáda plánuje představit nové vybavení.

Nový tank T-14 Armata nebude jediná senzační novinka ve výzbroji ruské armády, kterou se pochlubí Moskva 9. května na Rudém náměstí. „Při této přehlídce se představí bezprecedentní množství nové techniky, která se až do poslední chvíle utajuje,“ upozornila stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Ruské ministerstvo obrany spustilo k přehlídce zvláštní internetovou stránku, která obsahuje i seznam a pořadí techniky na přehlídce i s fotografiemi. U novinek ale snímky jen poodhalují roušku tajemství, tedy klíčové prvky ještě zakrývají celty.

Kromě Armaty, která jako první tank nové generace budí největší zájem, se v Moskvě ukáže nové stejnojmenné bojové vozidlo pěchoty na stejném podvozku a s automatickým rychlopalným kanónem ráže 30 milimetrů, pásový obrněný transportér a bojové vozidlo pěchoty se shodným názvem Kurganěc, samohybná houfnice Koalicija, kolový obrněný transportér Bumerang a obrněné automobily ve verzích Tajfun-K a Tajfun-U, vytvořené na základě kamionů Kamaz a Ural.

Na Rudé náměstí vyjede také mobilní mezikontinentální raketa Jars, představující další vývoj rakety Topol-M, od níž se údajně odlišuje zlepšenou schopností pronikat protiraketovou obranou. Klíčovým prvkem většiny nových bojových vozidel se jeví dálkové ovládání zbraňových modulů, což umožňuje lépe ochránit posádku a výsadek, ale na druhé straně klade zvýšené nároky na složité elektronické a optické systémy. Zaostávání v této oblasti Rusko až donedávna řešilo dovozem, jak svědčily například francouzské přístroje pro noční vidění v nových tancích T-90 a modernizovaných T-72.

Někteří experti tak předpokládají, že dotažení vývoje a odstranění „dětských nemocí“ nového tanku T-14 potrvá ještě několik let, jiní se naopak domnívají, že Rusko díky mohutným investicím do zbrojení v posledních letech už vzpomínané zaostávání dohnalo. „Na nahrazení dovozu jsme začali pracovat už v letech 2008–2010, kdy jsme přijali program rozvoje zbrojního průmyslu… s podrobným harmonogramem náhrady dílů, které se dovážejí z Ukrajiny a zemí NATO a Evropské unie,“ řekl poslancům premiér Dmitrij Medveděv. Připomněl, že Rusko loni zvýšilo státní zakázky pro zbrojovky z předloňských 1,5 bilionu rublů na více než 1,9 bilionu (z asi 714 miliard Kč na asi 900 miliard Kč podle aktuálního kurzu, rubl však během loňského roku silně oslabil).

Přehlídky se má zúčastnit více než 16 500 vojáků, 201 kusů vojenské techniky a 143 letadel a vrtulníků. Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS počítá také s účastí čestných jednotek z desítky spřátelených států: Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Číny, Indie, Mongolska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Srbska a Turkmenistánu.

japos22 ( 22. dubna 2015 20:58 )

Obracej se na klona a na Plesk, kterému jsou lhostejná identická jména, tady je to jedna velká sračka na reklamy a peníze

kratoz1 ( 22. dubna 2015 20:53 )

To jsi mohl říci rovnou že jsi debil.

kratoz1 ( 22. dubna 2015 20:52 )

To jsi mohl říci rovnou že jsi debil.

japos22 ( 22. dubna 2015 20:45 )

Spláchni se doma, vyjde to nastejno - zajeď do Moskvy

japos22 ( 22. dubna 2015 20:44 )

Jednoduchej ti to řekne rovnou, blbe - a ty to stejně nepochopíš

Zobrazit celou diskusi