Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin na telefonu odpovídal lidem hodiny: Ptali se ho na vraždy, bojkot Moskvy i mléko

Autor: ČTK, simao - 
16. dubna 2015
15:26

Ptejte se ho, na co chcete, on na co chce odpoví. Z veřejné zpovědi prezidenta Vladimira Putina udělali v Rusku show. Putinovi přišel rekordní počet dotazů - přes 2,5 milionu. Ani Vladimir Vladimirovič však takové množství nezvládne, i když odpovídal několik hodin. Na všechno možné. Od bojkotu moskevských pietních akcí prezidenty ze Západu přes vraždy na Ukrajině až po dojivost ruských krav.

Absence západních politiků na květnových oslavách konce druhé světové v Moskvě možná Putina naštvala. V televizním studiu však při několikahodinovém odpovídání divákům na sobě nenechal rozladění znát. Účast na oslavách je podle něj volba každého politika, "některým to ale Washington nedovolil".

Putin upozornil, že absenci západních vůdců v Moskvě nikdy oficiálně nekomentoval. "Cizí volbu budeme vždy respektovat. Pokud lidé v jakékoli formě chtějí projevit úctu obětem nacismu a vzdají čest osvoboditelům, přivítáme to. Kdo chce, do Moskvy přijede, kdo nechce, nepřijede. My oslavíme svůj svátek," řekl ruský prezident.

Dodal, že Rusko na Západ "nebude cenit zuby," nebude se izolovat, ale ani spolupráce se Západem stranit. "Pro někoho je to možná dokonce... jak to říci, abych nikoho neurazil... dokonce ostuda. Ale to ať si vyřeší sami," vzkázal Putin těm, kteří do Moskvy nepřijedou. Český prezident Miloš Zeman se oslav krátce zúčastní, vojenské přehlídce na Rudém náměstí ale přítomen nebude.

Vedle otázek na politiku však dostával Putin řadu mnohdy i kuriózních dotazů. Třeba na dojivost ruských krav. Zkrátka co koho trápí.

Rusko tíží přitom především západní sankce, které se podepsaly pod propad ekonomiky. "Tlačit na Rusko s pomocí takovýchto opatření (sankcí) je zbytečné a nesmyslné," myslí si Putin. "Existuje mnoho hrozeb, které nelze předpovědět. Pokud ale zachováme stabilní vnitropolitickou situaci a konsolidovanou společnost, žádné hrozby nás neohrozí," vzkázal Rusům.

Putin je často kritizovaný především kvůli působení ruských jednotek na východní Ukrajině. I proto mluvil umírněně. "Rusko nehodlá vnucovat Ukrajině řešení krize v Donbasu, ale bude vyjadřovat svůj názor. Nechceme obnovovat impérium, nemáme imperiální ambice," říkal Putin v momentě, kdy jeho západní kritici tvrdí opak.

Vraždy přibývají. Hlavně na Ukrajině

Dotaz dostal i na vraždu vůdce ruské opozice Borise Němcova. "Považuji to za absolutně ostudný jev. Taková vražda je tragická a hanebná," tvrdil Putin. Pochválil vyšetřovatele, ale zároveň dodal: "Podaří-li se najít objednavatele a jsou-li nějací objednavatelé, zatím nevím. To se objasní při práci, která nyní pokračuje." Během relace přitom přišla do studia nová zpráva. Po vraždě stoupence uprchlého ukrajinského prezidenta Oleha Kalašnikova zabili na Ukrajině přímo na ulici i prominentního novináře Olesu Buzinu. Buzina byl však pro změnu známý svými proruskými názory. Zastřelili jej maskovaní muži, zřejmě nájemní vrazi, z kolemjedoucího auta. Zkrátka divoký Východ.

kajenka52 ( 16. dubna 2015 19:08 )

Putin: Sankcí využijeme k rozvoji Ruska Rusko nesmí strádat v důsledku sankcí Západu, je třeba jich využít k tomu, abychom se dostali na novou úroveň rozvoje, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin v průběhu přímé linky. „Musíme využít situace, která se vytváří kolem sankcí, abychom se dostali na novou úroveň rozvoje. Možná, že bychom nic takového nedělali, ale nahrazování dovozu jsme dnes zavádět museli, a doufám, že to bude mít za následek, že se vysocetechnologická hospodářská odvětví budou rozvíjet vyšším tempem, než doposud", řekl Putin, když odpovídal na otázku, jak dlouho bude Rusko strádat kvůli sankcím Západu. Když prezident hovořil o rozvoji ruského hospodářství jako takového, zdůraznil, že nezávisle na sankcích byla úprava ekonomického kurzu nevyhnutelná, a vládě a Centrální bance tyto sankce jen prospěly. „Je třeba mnohem profesionálněji, důsledněji a modernějším způsobem upravovat svou ekonomickou politiku", řekl Putin. Putin: Rusko překoná krizi zhruba za dva roky I přes složité makroekonomické podmínky se podařilo v Rusku zabránit roztočení inflační spirály, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. „Byli jsme nuceni potýkat se s určitými zahraničněekonomickými omezeními a to se tou či onou měrou projevilo na tempu růstu, na našem rozvoji. Avšak to, co v podstatě vidíme, je, že rubl zpevňuje a fondové trhy rostou. Podařilo se nám zabránit roztáčení spirály inflace", řekl Putin v průběhu přímé linky. Kromě toho ruský prezident zdůraznil: „Když se nám podaří udržovat stabilní vnitropolitickou situaci, pak se nemusíme ničeho obávat". Podle jeho slov bude Rusko potřebovat zhruba dva roky na to, aby překonalo krizi.

kajenka52 ( 16. dubna 2015 19:07 )

Vladimir Putin během přímé linky, která trvala 3 hodiny 57 minut, hovořil o sankcích, vztazích s USA a Evropou, o situaci na Ukrajině, o dohodě s Íránem a také reagoval na několik neobyčejných otázek. Putin: rozhodnutí politiků nejet 9. května do Moskvy bylo vnuceno Washingtonem Prezident Vladimir Putin během přímé linky prohlásil, že Rusko respektuje volbu každého politického činitele, který se rozhodl, že nepojede do Moskvy na přehlídku vítězství, nevyloučil ale, že rozhodnutí mnoha z nich ovlivnil „washingtonský oblastní výbor". „Je to volba každého konkrétního politika, volba země, kterou představuje. Připouštím, že někdo nechce, někomu to zakazují ve Washingtonu, ale mnozí chtějí. Je to ale volba a budeme ji vždycky respektovat", prohlásil Putin. „Slavíme svůj svátek, je to náš svátek, a děláme to proto, aby na to nynější generace nikdy nezapomínala a nepřipustila nic podobného v budoucnu", dodal prezident. Putin: Rusko nebude požadovat penále za nedodané Mistraly Prezident Ruska Vladimir Putin © SPUTNIK/ SERGEJ GUNEJEV Putin ukázal USA, co to znamená hrát podle jejich pravidel Rusko nebude požadovat od Francie penále ani žádné závratné pokuty za nedodání vrtulníkových lodí třídy Mistral, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. „Musí nám ale vrátit všechno, co jsme už zaplatili", zdůraznil v této souvislosti. Přitom je prezident přesvědčen, že Francie peníze za Mistraly vrátí. „Vycházím z toho, že současné francouzské vedení a vůbec Francouzi jsou slušní lidé a peníze nám vrátí", řekl Putin. „Odmítnutí dodat lodě na základě platné smlouvy je samozřejmě špatné, avšak pro nás to, po pravdě řečeno, nemá z hlediska podpoření obranyschopnosti, žádný význam", řekl Putin v průběhu každoroční přímé linky. Na vysvětlenou řekl, že tyto smlouvy byly uzavřeny, aby podpořily Francouze jako partnery a zabezpečily jim vytížení jejich loděnic. Putin uvedl podmínky pro obnovení vztahů se Západem Ruský prezident Vladimir Putin uvedl podmínky pro obnovení normální

kajenka52 ( 16. dubna 2015 18:35 )

Čo Vám prináša hlboko zasunuté do zadku priateľstvo s USA ? Nič dobré. Povinná branná príprava aby ste išli v prvých šíkoch skapínať za USA záujmy, Babiš v USA išiel jednať ako Vás pomaly troviť potravinami................... Otrokár zo zámoria sa len smeje.

kajenka52 ( 16. dubna 2015 18:30 )

Jemen, americkí občania v Jemene zase boli hodení cez palubu svojou vládou. Nechali ich tam a nikto sa nepostaral o ich evakuaciu. Putin poslal bojovú loď aby evakuoval ruských občanov a pritom pomohol aj občanm iných krajin. Těch pár Američanů, kterým se podařilo dostat na vojenské plavidlo, je velmi vděčných za ochranu, která jim byla ze strany Ruska poskytnuta. Jeden z nich dokonce vystoupil v improvizovaném rozhovoru přímo na ruském vojenském plavidle, kdy promluvil do ruských médií. Mimo jiné sdělil: "Byli jsme v absolutní pasti. Nikdo nás neevakuoval. Dokonce ani nikdo z americké administrativy neměl zájem o naše osudy. Několikrát jsme byli ve spojení se zástupci naší vlády, ale místo normální odpovědi jsme obdrželi jakousi automatickou zprávu, že neexistují žádné evakuační plány s tím, že se musíme zachránit na vlastní pěst." na lodi nachází příslušníci 19 různých zemí včetně Ruské federace, Ukrajiny, Jemenu a Spojených států (45 Rusů, 18 Američanů, 14 Ukrajinců, 9 Bělorusů, 5 Britů, 159 občanů Jemenu atd.).

kajenka52 ( 16. dubna 2015 18:26 )

Pán prezident Putin je jednička ostatní politici mu nesahajú ani po päty. Putin-Lavrov jedny inteligentní, vzdelaní politici.

Zobrazit celou diskusi