Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Policista v civilu praštil o zem s mužem, který přešel na červenou: Byl zákrok přiměřený?

Autor: jp, simao - 
16. dubna 2015
05:00

Pavel M. přešel na červenou a odmítl počkat na příjezd uniformovaných policistů. Policista v civilu ho proto drsně srazil na zem. Video šokovalo na internetu. Vyvolalo diskuzi o přiměřenosti policistova postupu, incident prošetří i GIBS. Vyjádřil se již dokonce i ministr vnitra.

Zákrokem proti chodci se začala zabývat pardubická policie. Odmítla se však vyjadřovat vzhledem k tomu, že si případ převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Nechtěla zodpovědět ani obecné otázky, jak by měl vypadat správný postup policisty. Žádné informace nechtělo poskytnout ani Policejní prezidium ČR. „Mohu pouze potvrdit, že věc k nám byla postoupena,“ sdělila mluvčí GIBS Renata Sandorová.

 

„Primárně bych chtěl apelovat na občany, aby příkazy policistů brali vážně a v případě výzvy se jejich pokyny řídili. Otázka přiměřenosti zásahu je samozřejmě vždy namístě. To v tomto případě naprosto transparentně prošetří GIBS. S dalšími soudy je proto vhodné počkat až na závěry inspekce,“ reagoval na případ ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

 

Video Šel na červenou, policista v civilu ho za to sejmul! - ČTenář Blesku
Video se připravuje ...

 

Znáte policistu, který s chodcem praštil o zem? Zavolejte nám na telefonní číslo 724014586 nebo nám napište na tip@blesk.cz

 


 

Expert: Policista v civilu může zakročit, ale...

 

„Policista v civilním oblečení může, a dokonce je povinen zakročit, pokud uvidí, že se děje nějaký zásadní přestupek nebo trestný čin. To je také důvod, proč si může služební zbraň zpravidla nosit domů a mít ji u sebe. Je totiž ze zákona povinen reagovat, pokud se porušuje zákon,“ upozornil na iDNES.cz podplukovník Pavel Černý, bývalý policejní instruktor.

 

Policista by se podle něj měl ohlásit slovem „policie“ a ukázat odznak. Padnout by měla výzva „Jménem zákona...“, spojená např. s vyžádáním občanského průkazu, k vyčkání na příjezd hlídky či k následování na nejbližší policejní oddělení. Při opakovaném neuposlechnutí tak v některých případech může dojít až na donucovací prostředky.

 

„Veřejnost bude určitě volat po hlavě policisty, lidé ale přitom určitě nechtějí, aby jim vběhl někdo na červenou pod auto. Nechci se za každou cenu zastávat policie, ale chci to vidět i z jiných pohledů,“ upozornil iDNES.cz Černý.

 

 

K incidentu došlo poblíž Pernštýnského náměstí v centru Pardubic, kam šel Pavel M. s kolegou na oběd. Na přechod vstoupili na červenou v době, kdy za nimi stál policista, který ač byl v civilu, byl v tu dobu ve službě. Za křižovatkou pak zakročil. „Jménem zákona policie, zastavte,“ vyzval Pavla M. „Vy nejste policie. Já to nevím. Tak mi ukažte průkazku,“ odvětil mu chodec.

 

Na doklad, který mu nakonec ukázal, se ale tvářil nedůvěřivě a dál odmítal zastavit. „Zůstaňte na místě,“ trval na svém strážce zákona. Muže, kterého se snažil i fyzicky zastavit, nakonec stáhl k zemi, zaklekl ho a bránil mu v pohybu. „Omezil jsem vás na osobní svobodě do příjezdu policie,“ oznámil chodci v klinči. Nepustil ho, i když si stěžoval, že se dusí.

 

Incidentu přihlíželo s údivem několik lidí. Někteří na policistu začali křičet, ať muže nechá být. Po zhruba minutě a půl ho nakonec uvolnil ze sevření, ale s varováním, aby zůstal na místě. Muž mu poté za podpory lidí kolem pohrozil, že si na něj bude stěžovat a vše skončí u soudu.

 

Základní povinnosti policisty: Podle zákona o Policii ČR

 

Před provedením úkonu je povinen použít slov „Jménem zákona!“ a odpovídající výzvy a musí postupovat přiměřeně tak, aby nevznikla bezdůvodná újma a nepřekročil míru nezbytnou k dosažení účelu sledovaného úkonem. Při provádění úkonu je policista povinen prokázat svou příslušnost k policii služebním stejnokrojem, služebním průkazem nebo odznakem se zřetelně viditelným identifikačním číslem. V některých případech stačí jen ústní prohlášení, že je policista.

 

Co říká zákon o policii…

 

Iniciativa

 

1) V případě ohrožení nebo porušení vnitřního pořádku a bezpečnosti, jehož odstranění spadá do úkolů policie, je policista ve službě nebo zaměstnanec policie v pracovní době povinen provést úkon v rámci své pravomoci (dále jen „úkon“) nebo přijmout jiné opatření, aby ohrožení nebo porušení odstranil.

 

2) Policista má povinnost podle odstavce 1 i v době mimo službu, je-li bezprostředně ohrožen život, zdraví nebo svoboda osob anebo majetek nebo došlo-li k útoku na tyto hodnoty.

 

Zdvořilost

 

Policista a zaměstnanec policie jsou při plnění úkolů policie povinni dodržovat pravidla zdvořilosti a dbát cti, vážnosti a důstojnosti osob i své vlastní.

 

agent ( 12. června 2015 11:13 )

Česko má ostudu z povahy Švejků jako jsi ty.

tgbb. ( 19. dubna 2015 20:11 )

Pomáhat a chránit. Chodec jdoucí na červenou a policista v civilu. Mohl to řešit domluvou. Mohl, jenže on potřeboval vyvolat konflikt jako ospravedlnění připravovaného brutálního napadení. Je vidět, že neřeší přestupek, on si přišel vybít agresivitu. Heslo "Pomáhat a chránit" je jen výsměch.

preceptor ( 18. dubna 2015 19:33 )

Výzvu policisty, jakkoliv se může zdát neopodstatněná či neoprávněná, musí člověk poslechnout. Pokud má vůči postupu policisty námitky, může si na jeho postup stěžovat později. To je resumé sporu, kterým se zabýval Nejvyšší správní soud (NSS). Žena v něm rozporovala přestupkové řízení, které proti ní bylo zahájeno, kvůli neuposlechnutí výzvy policie. ............ Podle NSS je nutné, aby lidé výzvy policistů respektovali - stěžovat si mohou později. Soud použil přirovnání k řízení dopravy. Kdyby se každý řídil jen takovým pokynem, se kterým se vnitřně ztotožňuje, vznikl by chaos a hrozily by havárie a zranění. "Jestliže by v těchto případech měla být nejprve prověřována správnost zamýšleného úkonu veřejného činitele k překonání leckdy velmi subjektivistických představ účastníků, byla by jakákoli řešení takových situací paralyzována," napsali soudci.

obluda.pb ( 17. dubna 2015 02:30 )

Ty jsi ale kus hovězího

denonda ( 16. dubna 2015 19:55 )

Surfer _ nasad si brýle.

Zobrazit celou diskusi