Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko hřeje jaro i na sociálních sítích: Jak bude na přelomu dubna a května?

Autor: simao, ČTK - 
11. dubna 2015
15:19

A rázem mají lidé lepší náladu! První zmrzlina, sport, procházky i pohoda v parku, na zahradě či terase - Česko si užívá teplého jarního počasí plnými doušky. Jarní fotky plní i Instagram, Facebook a Twitter. A meteorologové slibují: Teplo bude i nadále. A jak to bude se srážkami?

Přelom dubna a května bude teplý. Příští čtyři týdny mohou denní teploty vystoupat až ke 20 stupňům a noční již zřejmě nespadnou pod nulu. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Příští týden navíc bude asi také sucho. V období od 13. dubna do 10. května, kterého se výhled ČHMÚ týká, bude podle meteorologů nejtepleji asi v příštím týdnu. "První polovina předpovídaného období by měla být všeobecně teplejší než druhá," sdělili pracovníci ústavu. Horní hranice možného rozpětí denních teplot se pohybuje ve všech čtyřech týdnech okolo 20 stupňů.

Právě ke dvacítce se teploty v Česku vyšplhaly i dnes. A lidé si teplého jarního počasí viditelně užívají. Jarní fotky plní i sociální sítě. Jen pozor na ozon. První takřka letní víkend přinesl vyšší teploty, ale přímo nad střední Evropou je ozonová vrstva tenčí o 22 procent. Spálit se tak můžete již během půl hodiny. A tak je třeba se chránit. Především mazat.

Teplé počasí láká k procházkám, ale i k řadě dalších venkovních aktivit. Nejen sportu, ale i posezení s kamarády a také k oblíbenému grilování. Za pozornost pak stojí i snímky generálních úklidů čtyřkolových miláčků – řada řidičů vyrazila na jarní úklid, na silnice pak vyrazili motorkáři, sezóna začíná. A motorkáři si užívají i suché silnice.

Časem však sprchne, uvádí v předpovědi meteorologové. Průměr denních teplot bude na nejbližší týdny nejvyšší právě v příštím týdnu, a to zhruba 17 stupňů, kdežto v dalších týdnech bude mezi 14 a 16 stupni. Průměry nočních teplot odhaduje ČHMÚ přibližně na čtyři až šest stupňů. Celkově se teploty nebudou vymykat dlouhodobému průměru pro zmíněné období za minulá léta.

Také srážky budou asi průměrné. "Začátek předpovídaného období bude sušší, než je obvyklé na tuto roční dobu, ale v následujících týdnech očekáváme přibývání celkového množství srážek," uvedli meteorologové.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi