Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ozonová díra nad Českem: Pozor na slunce a spálení! Jak se chránit?

Autor: Kristýna Beránková - 
11. dubna 2015
05:15

První skutečně teplý víkend roku je tu a láká ke slunění. Ale pozor! Ozonová vrstva nad Českem je tenčí, a to o celých 22 procent. Spálit se tedy můžete během půlhodiny.

Ozonová vrstva nás chrání před škodlivým UV zářením. Nyní je však výrazně tenčí. Lidé s citlivou pletí to zaznamenají už za 30 minut. Ještě horší bude situace v místech, kde leží sníh.

Od sněhu se záření odráží, a ačkoliv má člověk subjektivně pocit většího chladu než v nížinách, ke spálení dojde naopak rychleji,“ řekla meteoroložka Dagmar Honsová. Pozor na sluníčko si budeme muset dávat i zítra.

Na počátku týdne se ale už obloha zatáhne a přes naše území přejde studená fronta. Chladný vzduch ze severozápadu s sebou přinese přeháňky, v úterý mohou být dokonce i sněhové. Ve středu začnou teploty stoupat a konec týdne by měl být opět slunečný.

Co je ozonová vrstva? Co je ozonová vrstva? | ČTK

Jak se chránit?

Po zimě není naše pleť na přímý nápor připravená. „Rozhodně bychom měli použít ochranné krémy s faktorem 30 nebo i vyšším. Je důležité, aby poskytovaly ochranu i před UVA zářením,“ vysvětluje dermatoložka profesorka Jana Hercogová. Namazat se musíme půl hodiny předtím, než jdeme ven.

Jak bude v následujících dnech? Jak bude v následujících dnech? | Blesk

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi