Plánujte

Důležité je práci si naplánovat a dobře ji zorganizovat. Úklid si rozdělte na několik
dní a vystřídejte se, nebo skončíte totálně vyčerpaní uprostřed neuklizeného bytu.

Likvidujte prach

Závěsy, záclony a koberce sice působí dekorativně, ale jsou to lapače prachu. Čím méně bytového textilu, tím méně roztočů a vysávání.

Dezinfikujte

V kuchyni bývá více bakterií než v koupelně nebo na WC. S oblibou se drží v houbách a hadrech na nádobí. Pravidelně je pereme nebo měníme. Můžeme je »vydezinfikovat« také v myčce.

Vyhodnoťte své možnosti

Pokud víte, že nemáte mnoho času, využijte všechny dostupné »usnadňovače«, vlhké ubrousky, 3D hadříky, prach neutírejte, ale vyluxujte. Cílem není se zhroutit a jaro nakonec přijde i do neuklizeného bytu.

Pozor na úrazy

Mezi nejčastější úrazy vůbec patří ty z domácího úklidu. Zapomeňte na vratké židle a stoličky a na šplhání po výškách si pořiďte bytelné schůdky. Při práci s čistidly používejte rukavice, pokud možno takové, které jsou vhodné pro vaši pokožku.

Vyrobte si čisticí prostředky doma

Pasta z jedlé sody!

Základní poměr je 5 lžic sody v 5 lžících vody. Namíchat můžete libovolné množství dle potřeby. Pastou pak vyčistíte vše, co potřebujete, a pak ji spolu se zbytky uvolněné špíny setřete z povrchu čistým hadříkem a případně doleštíte kůží. Hodí se k čištění vnitřku lednice, odpadkového koše, k odstranění připálenin, různých skvrn, je vhodná i na chromové a hliníkové plochy.

Univerzální čisticí směs

Smíchejte 500 ml octa, 250 ml vody a 20 kapek esenciálního oleje (např. citronového nebo eukalyptového). Směs nalijte do lahve s rozstřikovačem a používejte na mastnotu a špínu. Doma vyrobený čistič pomůže udržet v kuchyni pořádek a navíc ji příjemně provoní.