Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Řidiči, dávejte pozor! Velikonoční víkend má už sedm obětí

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Blesk - Vlaďka Hradská)
Autor: ČTK - 
5. dubna 2015
10:01

Dva mladíci zahynuli dnes ráno v Praze při nehodě. Třetí je zraněný, řekla ČTK mluvčí pražské policie Iveta Martínková. Od pátku zemřelo na silnicích už sedm lidí. Loňský velikonoční víkend měl pět obětí.

Nehoda se stala kolem třetí hodiny v Čimické ulici v Praze 8. "Řidič Škody Octavia nepřizpůsobil rychlost jízdy, přejel do protisměru, kde pak bokem narazil do sloupu veřejného osvětlení," uvedla mluvčí.

Jednadvacetiletý spolujezdec zemřel na místě, dvaadvacetiletý řidič po převozu do nemocnice. Třetí člen posádky auta, sedmnáctiletý mladík, je vážně zraněný. Konkrétní příčinu nehody vyšetřují kriminalisté.

Dvě oběti si vyžádala také sobotní nehoda u Nevojic na Vyškovsku. Řidič osobního auta a spolujezdkyně tam zemřeli po srážce s kamionem. Pátou obětí velikonočního víkendu se pak dnes ráno stal v obci Milovy na Žďársku řidič Škody Superb. Ze zatím nezjištěných příčin se dostal mimo komunikaci, kde havaroval.

Přestože obětí o Velikonocích tak je už nyní o dvě více než loni a dokonce o čtyři více než v roce 2013, počty smrtelných nehod o velikonočním víkendu jsou v posledních letech spíše nižší. Na počátku tisíciletí umíralo na silnicích v tomto období pravidelně více než deset lidí, v roce 2003 jich bylo dokonce 25.

O letošních Velikonocích dohlížejí na bezpečnost na silnicích zhruba tři tisícovky policistů. Zaměřují se zejména na hlavní tahy a kritická místa. Kontrolují plynulost provozu a dodržování předpisů, jako každoročně zejména zákazu požívání alkoholu či drog před jízdou. Nejrozsáhlejší akce se chystaly na pátek a samozřejmě také na pondělí.

Podle šéfa republikové dopravní policie Tomáš Lercha jsou Velikonoce z hlediska bezpečnosti jedním z nejrizikovějších období celého roku. Lidé o prodlouženém víkendu, kterému předcházejí dva dny školních prázdnin, cestují častěji, a to i na dlouhé vzdálenosti. Na silnice se vydávají rovněž sváteční řidiči, motorkáři a cyklisté, rizikový bývá i zvýšený pohyb chodců a fakt, že tradiční koledu mnozí dospělí spojují s konzumací alkoholu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi