Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dva roky v pekelném vězení: Proč vypadá Tonča o tolik hůř než Hanka?!

Autor: shp, Milan Kolář - 
31. března 2015
00:01

To, co zažily v pákistánském vězení, si jen těžko běžný smrtelník dokáže představit. Ve spárech islamistů trpěly Antonie Chrástecká (26) a Hana Humpálová (26) psychicky i fyzicky. Při pohledu na jejich ustarané tváře o tom není pochyb. Proč ale Tonča vypadá o tolik hůř než Hanča?

Obě dívky působily extrémně vyčerpaně a unaveně. Tvář Antonie však vypadala mnohem ztrhaněji. Její výraz byl také zoufalejší než u kamarádky, se kterou se před dvěma lety vydala do Indie.

Tonča šokovala i otrlého bezpečnostního experta Andora Šándora. „Já jsem viděl tu blondýnku a byl jsem zděšen. Zanechalo to na ní velké následky po fyzické stránce. Ta brunetka vypadala celkem dobře,“ prohlásil bývalý šéf vojenské rozvědky.

Vězeňkyně trpěly kromě stresu i špatnou hygienou i výživou. A v tomto ohledu na tom nebyla zřejmě ani jedna z nich výrazně lépe. Co je ale podle psychologů podstatné, je rozdílná psychika.

Všiml jsem si rozdílu. Je dokázáno, že oběti únosů mohou stejné útrapy snášet různě,“ podotýká psycholog Karel Humhal. Připomněl přitom výzkum, který sledoval odolnost vojáků v extrémních podmínkách.

Zatímco turečtí vojáci zvládli zátěž bez větších potíží, američtí vojáci naprosto selhali. Byli moc zhýčkaní a tytéž podmínky neustáli,“ dodal.

 

Video Jsme rádi, že jste přežily, vzkazují známí Haně a Antonii! - David Vaníček, Zbyněk Schnapka, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Rodina: Potřebují čas na zotavení

Těžko si můžeme představit, jak se únosci v tomto regionu chovají k zajatým dívkám. Důležité teď bude, aby se dokázaly zotavit psychicky. „Dívky jsou zdravé, potřebují však klid na zotavení,“ prohlásily jejich rodiny. I když to pro ně určitě nebude lehké, bude záležet i na tom, jak se dokážou svěřit s prožitým odborníkům.

Psycholog: Trauma až do smrti

Psycholog Karel Humhal Psycholog Karel Humhal | Archiv Blesku

„Některé oběti zneužívání se terapeutům »neotevřou« až do smrti, mnohé až po mnoha letech. Znám případ paní, která v padesáti letech spáchala sebevraždu s odkazem na to, že ve dvanácti ji zneužil strýc,“ upozorňuje psycholog Karel Humhal.

 

Lékařka: Čekají je zdravotní testy

Primářka infekční kliniky pražské Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Primářka infekční kliniky pražské Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová | Archiv Blesku

Dívky se ze zajetí do Čech vrátily po 745 dnech. 13. března 2013 byly uneseny v Pákistánu. K jejich osvobození významně přispěla turecká humanitární organizace IHH. „V Česku musejí nyní projít v prvé řadě testy na parazity a měly by si nechat udělat i jaterní testy. Lékaře bude také samozřejmě zajímat, jaká byla jejich výživa,“ řekla Aha! primářka infekční kliniky pražské nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Úděl rukojmích je strašný

Rukojmí, které unesou muslimští radikálové, obvykle během dlouhých měsíců snášejí to nejtvrdší mučení, psychické i fyzické. Utrpení bývá plné bití, psychického nátlaku i hladovění. V nejhorších případech se na nich praktikuje hromadné znásilňování, tzv. waterboarding (praktika navozující pocit tonutí, pozn. red.), simulování poprav, svlékání do naha a sexuální ponižování. Na začátku zadrženým zabaví veškerou elektroniku a další majetek. Násilím si vyžádají přístupová hesla ke všem možným účtům na sociálních sítích a v bankách. Únosci se také snaží najít jakýkoli důkaz, že unesení jsou špioni. Zvláštní kapitolou pak je povinné konvertování k islámu.

vsechpetpohromade ( 2. dubna 2015 11:34 )

no tak je snad všem jasné, že Tonča má za sebou minimálně jeden porod....to, co pani mentalistka tady ještě z tváře nevyčetla, je dost zřejmé, jsou to pigmentové skvrny v obličeji, které mizí během půl roku po porodu...on totiž business s novorozeňaty a pronájmy dělohy mohou být takovým přilepšením do kasičky pomatenců z předního východu...před zkásnutím výkupného......vycůcnout a za dvojkovou kvalitu ještě inkasovat...chudáci holky....jinak můžou bohužel být vydírány dál...třeba skrz to druhé dítě a jejich konvertování

pekaaaros ( 1. dubna 2015 12:05 )

Středověk byl z našeho pohledu děsivej, ale měl jednu schopnost. vyvinout se v novověk a ten pak v dnešní dobu. Ale zajímavý, že přestože se v něm děly hrůzy, jaký si nevymyslíš, dokázal se vyvíjet. Dneska mně přijde, že čím víc se snažíme být humanitárnější tzn. novodobější, tím víc se vracíme zpět do středověku.

honza.mlha ( 31. března 2015 21:58 )

A vy tu pindáte koniny

honza.mlha ( 31. března 2015 21:57 )

Ještě než došlo k výkopu, byl na stadionu k vidění velmi emocionální moment. Povzbuzení se Čišovskému dostalo od slovenských a českých reprezentantů najednou. Po nástupu na trávník se seřadili a vyfotili za roztaženým transparentem. Svého kamaráda povzdbudili na dálku: „Čišo bojuj! Myslíme na teba, ty to zvládneš!“. Potleskem vyslal na dálku slovenskému obránci podporu i zaplněný stadion v Žilině. Vážný stav svého hráče přiznala v lednu i Viktoria Plzeň. Čím přesně zkušený obránce trpí, ale klub neřekl. „Marián logicky nechtěl své zdravotní obtíže zveřejňovat, nicméně ve světle výše popsaného požádal klub o krátké prohlášení. V posledních měsících se potýká s vážnou chorobou, která mu zabraňuje v návratu na hřiště,“ uvedl generální manažer Adolf Šádek. Podle informací Blesku postihla Čišovského Amyotrofická laterální skleróza. S tímto onemocněním, které napadá mozek a způsobuje ztrátu motorických buněk mozku a míchy ovládajících svalové pohyby, bojuje například expremiér Stanislav Gross. Čišovský nastoupil v dresu Plzně k poslednímu utkání 29. března 2014, poté ho vyřadilo ze hry zranění kolene. K těmto zdravotním potížím se později přidala zákeřná choroba.

lesni.vila.semacek ( 31. března 2015 21:19 )

máš pod mentalistkou vzkaz, kravěno

Zobrazit celou diskusi