Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rodiny Hanky a Tonči: Jsme šťastní, jsou zdravé. Ale mají za sebou dva těžké roky

Autor: ČTK, simao - 
30. března 2015
15:01

Propuštěné dívky, které se po dvou letech v zajetí vrátily do Česka, jsou podle svých rodin zdravé. Potřebují ale hlavně klid na zotavenou. Poděkovaly za projevy solidarity a radosti, turecké humanitární organizaci pak za pomoc a vládě za podporu.

„Jsme velmi vděční za projevy solidarity i radosti z návratu Haničky a Toničky, kterých se nám ze strany veřejnosti dostalo. Pocity štěstí a úlevy z toho, že máme holky zpět doma, se ani slovy vyjádřit nedají... Hanička a Tonička jsou zdravé a šťastné, že jsou doma, mají ale za sebou dva těžké roky. Nyní potřebují především klid,“ uvedly rodiny obou dívek ve společném prohlášení pro ČTK.

Rodiny poděkovaly všem, kdo k záchraně přispěli a pomohli. Zásadní dík podle nich patří turecké humanitární organizaci IHH, stejně tak i české vládě za podporu. Rodiny obou dívek požádaly média i veřejnost o pochopení a respektování jejich soukromí. „Stejně jako ho všichni respektovali v uplynulých dvou letech, za což velice děkujeme,“ dodaly.

Sobotka: Jsou v péči rodiny a státu

Propuštěné Češky jsou nyní v „péči rodiny a v péči státu“, uvedl přitom dnes Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podrobnosti nechtěl z bezpečnostních důvodů sdělit. „Pokud jde o návrat dvou unesených dívek do ČR, já chci především uvítat fakt, že se tak stalo, protože je to nepochybně pozitivní zpráva,“ uvedl Sobotka. Znovu poděkoval turecké humanitární organizaci IHH za záchranu obou mladých žen. „Obě dívky jsou v péči rodiny a jsou v péči státu. Nemohu z bezpečnostních důvodů uvádět jakékoliv podrobnější informace,“ řekl premiér po jednání vlády.

V zajetí strávily dívky dva roky. V březnu 2013 je v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán unesli ozbrojenci, když cestovaly autobusem v doprovodu policisty přes Pákistán ze sousedního Íránu do Indie. Na internetu se objevily dva videozáznamy s unesenými – první v červnu 2013 a druhý o čtyři měsíce později. Od té doby se o Hance a Tonče žádné informace na veřejnosti neobjevily. V sobotu však přišla ta nejlepší možná. Unesené dívky se podařilo osvobodit.

Video První slova Hanky Humpálové a Tonči Chrástecké po jejich propuštění na svobodu - youtube.com/IHH
Video se připravuje ...

salto ( 31. března 2015 08:46 )

Jestlipak jim ty dívky porodily nějaké malé islámče?

zelena.karkulka ( 30. března 2015 22:36 )

Logicky-musí je tzv.vytěžit BIS

japos22 ( 30. března 2015 22:14 )

To musíš zavřít polovinu státu, tyhle měly jen smůlu

konvalinka1 ( 30. března 2015 21:31 )

Je dobře,že Hana i Tonka jsou doma,ale zaslouží si od maminky na zadek.Rodiče jim cestu rozmlouvali,ale holky si chtěly užít.Dostaly za vyučenou.Kdo nemá rozum,ani později jej nenabude.

borka30 ( 30. března 2015 18:42 )

Na mně divně působí ta věta, že nemůžeme říct kde jsou a to z bezpečnostních důvodů....

Zobrazit celou diskusi