Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Singapur se loučí s premiérem. Lidé oblehli trasu pohřebního průvodu

Autor: ČTK, zrk - 
29. března 2015
08:55

Pohřební trasa průvodu s rakví singapurského premiéra Lee Kuan Yewa je dlouhá patnáct kilometrů. Singapurský lid se shromáždil po celé její délce, aby dal sbohem milovanému premiérovi. Pohřbu se zúčastnila celá řada zahraničních politiků. Například Bill Clinton.

Během týden trvajícího státního smutku se rakvi se státníkovými ostatky vystavené v parlamentu přišlo poklonit 450 000 lidí, kteří ve frontách čekali celé hodiny. Dnes při čekání na pohřební průvod lidé zpívali národní písně a mávali vlajkami. Pro obyvatele malého ostrovního státu je přitom neobvyklé dávat najevo city, uvedla agentura AP. Na znamení úcty k zesnulému politikovi dnes zavře mnoho obchodů a nákupních center.

Lee byl považován za otce Singapuru"; stál u vzniku Singapuru jako moderního nezávislého státu v roce 1959. Od vyhlášení nezávislosti země byl až do roku 1990 singapurským předsedou vlády. Pod jeho vedením se Singapur změnil v přední světové finanční centrum, jehož obyvatelé se těší vysoké životní úrovni. Kritici jeho vlády si stěžovali na kabinetní způsob vládnutí a na údajné potlačování opozice. Z vlády Lee Kuan Yew definitivně odešel až v roce 2011, ve svých 87 letech. Zemřel o 4 roky později, ve svých 91 letech.

Zobrazit celou diskusi