Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

"Drzý" aktivista strhnul vlajku ze stožáru, dostal skoro 14 let vězení!

Za stržení vlajky skoro 14 let vězení - ilustrační foto
Za stržení vlajky skoro 14 let vězení - ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
26. března 2015
17:23

Turecký soud poslal na 13 let a devět měsíců do vězení kurdského aktivistu, který strhl tureckou vlajku na vojenské základně, na niž bez dovolení pronikl. Turecký prezident avizoval, že za svou „drzost“ tvrdě zaplatí. Což se také vyplnilo.

Ömer M., jehož příjmení nebylo zveřejněno, vylezl na letecké základně v Diyarbakiru, ležícím na převážně kurdském jihovýchodě země, na stožár a strhl státní vlajku. Stalo se tak den po smrti dvou kurdských demonstrantů, které zabili vojáci při násilných střetech v oblasti.

Muž byl stíhán za proniknutí na vojenskou základnu, za znevážení státního symbolu a za příslušnost k teroristické organizaci. Prezident Recep Tayyip Erdogan, který byl v době incidentu předsedou vlády, upozornil mladíka, že za svou "drzost" draze zaplatí.

V jihovýchodním Turecku vedla od roku 1984 ozbrojený boj separatistická Strana kurdských pracujících (PKK), který si vyžádal smrt 40 000 lidí. Turecký stát vyjednává od roku 2012 s vězněným vůdcem hnutí Abdullahem Öcalanem o mírovém ukončení konfliktu, který v posledních letech prakticky ustal díky vyhlášenému příměří.

Zobrazit celou diskusi