Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kulturní barbaři: Radikálové z IS poničili starověké město

Autor: ČTK, zrk - 
11. března 2015
22:22

Islámský stát pokračuje v ničení. Tentokrát mu bylo trnem v oku starověké město Chorsábád. Je to už čtvrté město, na které IS zaútočil. Cena zničených památek je nevyčíslitelná.

Sedmadvacet století starý Chorsábád byl jedním z významných měst v Asyrské říši a proslul díky obřím sochám okřídlených býků s lidskou hlavou. Irácké úřady uvedly, že už několik dnů ověřovaly informace o tom, že poté, co islamisté ničili ve starověkých městech Hatra, Nimrúd a Ninive, napáchali škody i v Chorsábádu. Byly strženy městské zdi a některé části chrámů, ale přesný rozsah škod neznáme," řekl podle Reuters šéf iráckého úřadu pro archeologické památky Kajs Rašíd. "Drancovali tam a pak bourali," dodal.

Islámský stát vyhlásil v části Iráku a Sýrie chalífát. Na území, které ovládá, se nacházejí jedny z nejvýznamnějších archeologických nalezišť na světě. Radikální hnutí odmítá vše, co není v souladu s jeho interpretací sunnitského islámu, jako kacířství. Jeho členové ničí prastaré památky, nicméně podle úřadů je i prodávají, aby získali peníze. Zvěrstva IS na starověkých pokladech odsoudila Organizace spojených národů jako válečný zločin a útok proti společnému dědictví celého lidstva, řádění islamistů tím však nezastavila.

Irák požádal mezinárodní leteckou koalici, která pomáhá bojovat proti islámským radikálům, aby ochránila archeologická naleziště. Rašíd také uvedl, že Irák Američany požádal o satelitní snímky Chorsábádu a Hatry, aby odborníci mohli vyhodnotit rozsah škod. Američané je ale prý ještě nedodali.

Jen v severoirácké provincii Ninive mají radikálové z IS pod kontrolou 1700 archeologických nalezišť, řekl Rašíd.

Zobrazit celou diskusi