Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přiznání k vraždě Putinova kritika z něho vymlátili, tvrdí kremelský ochránce lidských práv

Autor: ČTK - 
11. března 2015
10:42

Hlavní podezřelý z vraždy ruského opozičního předáka Borise Němcova Zaur Dadajev byl podle ochránců lidských práv k přiznání zřejmě donucen mučením. Ruští vyšetřovatelé zatím tvrdí, že vražda byla podle všeho osobní mstou dvou Čečenců, a nikoli zločinem provedeným na objednávku. Smrt Putinova kritika ovšem od počátku vyvolala podezření, že je za ni odpovědný Kreml.

„Jsou důvody věřit, že se Zaur Dadajev přiznal v důsledku mučení,“ prohlásil dnes člen kremelské konzultativní rady pro lidská práva Andrej Babuškin. Podle AFP dodal, že Čečence navštívil v úterý v cele a viděl na jeho těle „četná zranění“.

„Nemůžeme sice prohlásit, že byl mučen... Ale na jeho těle jsme našli četná zranění,“ sdělil člen prezidentské rady pro lidská práva. Upřesnil, že šlo zejména o odřeniny od pout na nohách a na rukou a o zranění na prstech u nohou.

Zhruba třicetiletý bývalý člen speciálních sil čečenské policie Dadajev podle Babuškina mimo jiné líčil, že byl po svém zatčení dva dny držen v poutech a s pytlem přes hlavu.

Dadajev byl několik dní po vraždě zadržen a k činu se nejdříve údajně doznal. V úterý ale list Moskovskij komsomolec napsal, že podezřelý přiznání zase odvolal. „Celou dobu na mě křičeli, že jsem zabil Němcova. Odpovídal jsem, že ne,“ řekl zpravodaji deníku, který se prý do vazební věznice dostal jako člen občanské kontrolní komise.

Další podezřelý, Šavanov, spáchal sebevraždu, když minulý víkend v čečenské metropoli Grozném prchal před policií.

Video Mafián se ukrýval na Ukrajině a v Rusku - Policie ČR
Video se připravuje ...

lukreciaborgia ( 11. března 2015 11:41 )

wandzi-přesně tak,museli se hodně učit na Guantanámu,jinak by na nic nepřišli.Ještě že máme ty amíky a jejich postupy mučení.

wandzi ( 11. března 2015 11:38 )

Na veřejnost unikly fotografie obou podezřelých: http://img-9gag-ftw.9cache.com/photo/aZxyRR0_460s.jpg

stokl.roman ( 11. března 2015 11:37 )

Snad jo, to je na ty z.m.rdy ten nejúčinnější prostředek, dát jim trochu napít

stokl.roman ( 11. března 2015 11:36 )

Hm, a co? Byl to muslim  

ivoadler ( 11. března 2015 11:35 )

Jestlipak taky používají waterboarding?

Zobrazit celou diskusi