Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Němcova nezavraždili islamisté. Hodí se to jen Putinovi, myslí si kolega zastřeleného politika

Autor: ČTK - 
9. března 2015
11:59

Spekulace, že by vraždu ruského opozičního předáka měli mít na svědomí islamisté, jsou nesmysl. Alespoň to tvrdí jeden z ruských opozičních vůdců a Němcovův kolega Ilja Jašin. Takovýto vývoj se prý hodí ruským politickým špičkám. Podle některých si vraždu totiž objednal přímo Kreml.

Moskevský soud v neděli uvalil vazbu na pět mužů pocházejících z Čečenska, kteří se podle policie na vraždě podíleli. Jeden z nich je prý hluboce věřící muslim, kterého šokovaly karikatury proroka Mohameda ve francouzském satirickém magazínu Charlie Hebdo. Ruští vyšetřovatelé přitom již dříve hovořili o možnosti, že Němcova mohli zastřelit islamisté právě kvůli jeho obhajobě časopisu Charlie Hebdo.

„Naše nejhorší obavy se naplnily,“ uvedl Jašin v neděli večer na komunitní síti Twitter. „Ten, kdo stiskl spoušť, bude obviněn, zatímco ti, kdo si skutečně objednali zabití Němcova, budou volní,“ dodal s tím, že „nesmyslná teorie vyšetřovatelů týkající se islamistických motivů jen vyhovuje Kremlu“ a nevrhá ani stín viny na Putina.

Pětapadesátiletý Němcov byl zastřelen v pátek 27. února, když se svou přítelkyní kráčel po mostu v centru Moskvy nedaleko Kremlu. Opozice z vraždy někdejšího reformního vicepremiéra obviňuje současné nejvyšší ruské vedení včetně prezidenta Vladimira Putina. Němcov dlouhodobě Kreml kritizoval, v poslední době mu mimo jiné vytýkal přístup k ukrajinské krizi a pod názvem Putin a válka údajně připravoval knihu shrnující důkazy o zapojení ruských ozbrojených sil do bojů na východní Ukrajině na straně proruských separatistů.

mirkazam ( 10. března 2015 07:53 )

kobyla1...tak nevím, jestli jsi tak blbá nebo navedená ?? Jak se to rýsuje, tak oboje !!!!  

mirkazam ( 10. března 2015 07:52 )

kobyla1...tak nevím, jestli jsi tak blbá nebo navedená ?? Jak se to rýsuje, tak oboje !!!!  

japos22 ( 9. března 2015 13:40 )

Ahoj Xi, zdá se že tu máme univerzální otázku, něco oč tu kráčí především, a platí na každého

japos22 ( 9. března 2015 13:30 )

Ahoj, nešaškuj tu

marais ( 9. března 2015 13:19 )

prosím tě, když zkape jakýkoliv kritik a vlastizrádce v Rusku, tak za to může Putin???????? jdi se už vycpat! KDO TY KRITIKY PLATÍ A ŘÍDÍ? jak to bylo u nás? tak uvažuj!

Zobrazit celou diskusi