Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pilotka v ruském vězení musela vzdát hladovku! Šlo jí o život

Autor: ČTK - 
5. března 2015
17:35

Pilotka, která je od loňského června ve vazbě v ruském vězení, přerušila svou protestní hladovku. Vydržela nejíst od 12. prosince, ale nyní poslechla doporučení lékařů a začala jíst kuřecí vývar.

"Potvrzuji, že napsala prohlášení o přijetí vývaru. Toto opatření znamená zahájení lékařského ukončování hladovky," prohlásil ve čtvrtek ohájce Savčenkové Marek Fejgin.

"Její stav je vážný, v noci ji chtěli převézt na městskou kliniku číslo 20. To je důvod, proč souhlasila s přijetím vývaru," dodal právník. Jinou potravinu prý organismus její klientky nepřijme. Během hladovky její výživu zajišťovaly pouze tekutiny a glukóza.

Třiatřicetiletá Savčenková je v ruské vazbě od loňského června, kdy byla zadržena na ruské straně hranic s Ukrajinou. Ještě jako příslušnice dobrovolnického praporu na Donbasu prý úmyslně navedla palbu ukrajinských minometů na neozbrojené ruské novináře, z nichž dva zahynuli. Následně podle Moskvy přešla hranice jako uprchlice s padělanými doklady. Ukrajinská vězeňkyně jakékoli provinění odmítá a tvrdí, že byla do Ruska zavlečena násilím.

K jejímu okamžitému propuštění vyzvala i Česká republika. Ministerstvo zahraničí ve čtvrtek uvedlo, že její zadržování považuje ČR za protiprávní a středeční rozhodnutí moskevského soudu nepustit ji na zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy (RE), jehož je delegátkou, vnímá jako politováníhodné a v rozporu se závazky Ruska vůči RE. Také česká diplomacie je přesvědčena, že Savčenková byla "zajata a unesena do Ruska".

zelena.karkulka ( 5. března 2015 23:22 )

Měla by to začít přednášet někde v Africe-jak 3měsíce nežrat a být jak rybička

porosenko ( 5. března 2015 19:42 )

To je hrdinka jak prase.Jak jí jde o kejhák ta začne baštit.Sláva Putinovi

tgbb ( 5. března 2015 18:13 )

teroristka dohrála falešné divadlo, podle hitlerovských masmedií ,umírala tymošenková ve vězení každý týden dvakrát a jak vylezla stal se zázrak, ta špína přece nebude v base pracovat

petrusaa ( 5. března 2015 17:39 )

 Hlavně aby nesnědla krvavou tlačenku nebo transfuzi

Zobrazit celou diskusi