Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pákistánský agent: Hanču a Tonču chtěli prodat, ale pak se něco stalo...

Autor: ČTK - 
3. března 2015
16:05

Případ dvou Češek unesených v Pákistánu Hanky H. a Tonči Ch. (obě 24), po nichž místní úřady už téměř dva roky marně pátrají, je v této asijské zemi - nechvalně proslulé terorismem - velmi výjimečný. Je o tom přesvědčen pákistánský policista, který je s detaily případu obeznámen, i pákistánský novinář, jenž se kauzám unesených cizinců v zemi věnoval. Tvrdí, že dívky možná zajala al-Káida!

„Únosci se neozvali, není po nich (Češkách) žádná stopa,“ řekl bez dalších podrobností minulý týden policista, který pracoval pro pákistánskou tajnou službu a který si nepřeje zveřejnit své jméno. 

Skutečnost, že únosci o sobě nedali za celé dva roky vědět, je podle něj v Pákistánu neobvyklá. „Pokud by byly uneseny pro výkupné, únosci se po nějakém čase ozvou. Může to trvat měsíce, ale ne roky,“ tvrdí.

Jeho slova potvrzuje Vahíd Chalfe z pákistánského deníku Dawn. „Je to velmi neobvyklé,“ souhlasí. „Možná se dostaly do rukou někomu, kdo je chtěl prodat nějaké ozbrojené skupině, ale pak se něco stalo, protože je kolem toho naprosté ticho,“ dodal v rozhovoru minulý týden.

V pondělí ředitel pákistánského Národního úřadu pro krizové situace (NCMC) Saúd Azíz uvedl, že pákistánské úřady mají podezření, že by dívky mohly být v Afghánistánu, a chtějí Afghánce požádat o pomoc při pátrání. 

Podle obou Pákistánců nalezení dívek znesnadňuje charakter oblasti, kde zmizely. „Je to pustá země, velmi hornatá. Je to velmi obtížný terén. Američanům trvalo deset let, než tam našli Usámu bin Ládina,“ poznamenal policejní důstojník. „Ta oblast je sice na jednu stranu pustá, hodně aktivit tam ale má Tálibán,“ doplnil Chalfe. 

Na základě jednoho ze zveřejněných videí, v němž se Češky přimlouvaly za propuštění pákistánské lékařky Áfíi Siddíkíové vězněné v USA, se žurnalista domnívá, že by za únosem mohla stát Al-Káida. „Možná byly uneseny pro nějaký jiný důvod, ale podle mě se dostaly do rukou lidí, kteří jsou přímo napojeni na al-Káidu. Mohl je unést třeba Tálibán a předat al-Káidě,“ uvažuje i na základě znalosti prostředí v Balúčistánu a skupin, které tam operují. 

České turistky byly uneseny 13. března 2013 v jihozápadní provincii Balúčistán, když cestovaly z Íránu do Indie a jejich mikrobus zastavili asi 120 kilometrů od hranice s Íránem neznámí ozbrojenci. Vyjma dvou zveřejněných videí nemají úřady o dívkách žádné informace. 

vlaku ( 28. března 2015 13:56 )

vlaku ( 28. března 2015 13:52 )

Nechápu, co tam jela děvčata dělat. Rychlý prachy mohla mít i tady. Jestliže si zvykla na pravidelnost a četnost, zde budou flustrované. Ještě budou vzpomínat na zástupy ...

sores ( 28. března 2015 10:01 )

Tedy dle fotek v PC jsou z nich stařeny,vypadají na 50 let. Nateklé v obličeji nebo jsou tak tlusté? No prošly si holky svou nerozvážností určitě peklem!!!

dzambulka007 ( 12. března 2015 00:50 )

Jak pro celý národ? On se snad ještě někdo jiný chystal na kůl projíždku Balůčistánem? Nedělejte ze osobní tragédie víc než je. Pro nikoho dalšího tento příběh nemá význam.

dzambulka007 ( 12. března 2015 00:44 )

To byste měl spíš směřovat rodičům těch chytrých cestovatelek.

Zobrazit celou diskusi