Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Kanadě zemřel Čech, který přežil pochod smrti v Osvětimi: Do transportu šel dobrovolně kvůli přítelkyni!

Spisovatel Rudolf Roden (vlevo) v roce 2004 na křtu knihy Jsem zase tam spolu s Ladislavem Štaidlem
Spisovatel Rudolf Roden (vlevo) v roce 2004 na křtu knihy Jsem zase tam spolu s Ladislavem Štaidlem  (Autor: Foto Blesk - David Kundrát)
Autor: ČTK - 
1. března 2015
21:45

Ve věku 91 let zemřel v kanadském Montréalu lékař a spisovatel Rudolf Roden, který přežil koncentrační tábor v Osvětimi i pochod smrti. Do transportu se přitom přihlásil dobrovolně. Kvůli své budoucí ženě Evě!

Rudolf Roden zemřel 24. února. Roden byl rodákem z pražské židovské rodiny. Roku 1942 se přihlásil dobrovolně do transportu, aby mohl sdílet osud se svou budoucí ženou Evou. Nejprve se ocitli v Terezíně a poté ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi.

Odtud Roden unikl jen kvůli tomu, že byl při selekci vybrán na otrocké práce v Německu. Na sklonku války přežil i pochod smrti. Ve svobodném Československu začal studovat medicínu na Karlově univerzitě, po komunistickém puči v roce 1948 emigroval se svou ženou do Kanady. Tam vystřídal rozmanitá povolání (rytec, masér, prodavač, číšník, asistent v nemocnici) a dostudoval medicínu.

Roku 1956 si otevřel v Montréalu soukromou lékařskou praxi, později se orientoval na psychiatrii, kterou od roku 1978 přednášel na texaské státní univerzitě v Galvestonu. Společně se svou ženou vydali svědectví o svém životním příběhu v době holokaustu, které česky vyšlo v roce 2007 pod názvem Životy ve vypůjčeném čase. Kniha je příběhem o síle lásky, vytrvalosti, důmyslnosti, věrnosti a vzájemné pomoci dvou mladých lidí, kterým se díky tomu podařilo uniknout krutému osudu, jaký byl určen všem osvětimským vězňům židovského původu.

V Česku Rodenovy vzpomínkové a esejistické knihy vycházely od roku 2003. Autorem nakladatelství Prostor se stal roku 2009 souborem esejistických črt Čtvereček rumby, poté následovala kniha Spolehni se! (2010), prozaický debut Mia (2011) a fejetonistické soubory Až po svatbě! (2012) a Někdo se přece vrátí (2013). ČTK o jeho smrti informovala za nakladatelství Prostor, které poslední roky vydávalo jeho knihy v češtině, informovala Denisa Novotná.

ruudazvostravy ( 2. března 2015 10:35 )

 Jó,tak von to bil Čech?Snat Žit,ny?Týdle pohátki tisýce a jedný nocy vo pochodech smrti známe.Von ten jejych Krystus pán taki dělal kdysy zázraki jak Dáda Káprfýld.Suchou nohou přešel móře,jednou ribou nakrmyl zástupi a kref promjenil ve výno.Holt týdle Jůde vomr*daly dycki křýžem krážem celí dějiny.

Zobrazit celou diskusi