Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Převratný objev ve zkoumání Alzheimera: Víme, jak chorobu zastavit, tvrdí britští vědci!

(ilustrační foto)
(ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: mb, zrk - 
18. února 2015
05:00

Alzheimerova choroba je zatím nevyléčitelná, ale mezinárodní tým odborníků z University of Cambridge přináší jiskru naděje – nemoc by mohli zneškodnit hned na začátku příznaků!

Věda v současné době umí léčit spíše pouze symptomy zákeřné choroby. Pacientům se podávají léky na zmírnění depresí, úzkosti nebo naopak léky podporující paměť, myšlení a orientaci. Ale to se má brzy změnit! „Jsme na počátku objevu léčby, která Alzheimera zastaví hned v jeho počátcích. Lidé by lék mohli brát dokonce jako prevenci,“ neskrýval své nadšení Dr. Samuel Cohen.

Příčiny vzniku Alzheimerovy choroby zatím nejsou známé, ale při onemocnění se mění látková činnost mozku a dochází k rozpadu nervových vláken a buněk. V mozku se pak objevují tzv. amyloidy, což je bílkovina, která se ukládá v mezibuněčném prostoru a narušuje činnost mozku.

Vědci nyní zjistili, že molekuly Brichos, které se nacházejí v lidském těle, dokážou tento jev výrazně zpomalit. I když samotné molekuly Brichos nejsou vhodné pro výrobu léků, dle Dr. Cohena se přesto jedná o zásadní průlom: „Je dost dobře možné, že jsou jiné molekuly, které se dají použít pro výrobu léků. Náš výzkum se doposud zaměřoval jiným směrem, ale teď víme, co hledáme. Léky, které vyvineme, výrazně sníží možnost propuknutí choroby a u pacientů zmírní příznaky.“

Alzheimerova nemoc postihuje starší lidi a častěji ženy než muže. Pacient postupně ztrácí paměť, schopnost logicky myslet a v konečném stadiu nedokáže ani udržet moč či stolici. V ČR touto chorobou trpí 143 tisíc lidí a náklady na její léčbu se odhadují na neuvěřitelných 39 miliard korun! Jako prevence se doporučuje zdravý způsob života a aktivní duševní činnost.

buban ( 18. února 2015 14:02 )

Naprosto s Vámi souhlasím-já pečovala o tatínka, právníka, velmi inteligentního a mírumilovného člověka. Ovšem když přišla ataka choroby...

buban ( 18. února 2015 14:00 )

By mě teda zajímalo, jaké vzdělání v tomto směru máte vy. Neboť stařecká demence není totéž, jako Alzheimer. Pokud pečujete o nemocného Alzheimerem v rámci své profese, určitě vás to psychicky tak nezasáhne, jako když pečujete o osobu blízkou. Už jsem to tu kdysi psala-Alzheimer nebolí pečovaného-bolí ty nejbližší. Vím, o čem píšu-pečovala jsem jako zaměstnanec, i jako dcera.

kurnika ( 18. února 2015 09:41 )

Já pracuji jako domácí péče, chodím k hodně lidem s demencí, a žádná hrůza to není. Musíte mít ale odborné pečovatelské znalosti, vystudovanou školu nebo nějaký kurs.

aveneta ( 18. února 2015 09:38 )

Kdo to přímo nezažil, neví o čem mluví....bohužel toto potkalo mojí mamču, která byla zubní lékařkou a bylo to 5 let hrůzy.

zlymikes ( 18. února 2015 05:31 )

A nezkažen věděním, jak je u stránek bulváru obvyklé, jdu pustit stolici

Zobrazit celou diskusi