Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Karikaturista, kterého chtěl zabít dánský terorista: Ukryli ho na neznámé místo!

Autor: ČTK, ljš - 
16. února 2015
19:38

Dělal si legraci z proroka Mohameda a teď mu jde o život! Švédského kreslíře Vilkse  ukryla policie kvůli jeho bezpečí na neznámém místě.

"Zdá se, že útok byl namířen proti němu. Vyhodnocení situace kolem jeho bezpečnosti nás každopádně vede k závěru, že doma zůstat nemůže," řekla agentuře AFP švédská policejní mluvčí Ewa-Gun Westfordová. Sám Vilks, jenž žije pod policejní ochranou od doby, co zveřejnil karikaturu proroka Mohameda, rádiu SR řekl: "Byla to tragická událost. Ale osobně se mne to nijak nedotklo, už se to stalo rutinou."

Média uvádějí, že podezřelým z teroristických akcí je Omar El-Hussein, který se narodil v Dánsku palestinským rodičům. Policie ho zlikvidovala při přestřelce v neděli nad ránem. Podle jeho někdejších spolužáků, které citovala AFP, šlo o inteligentního a impulzivního muže, který se občas choval agresivně, za což nejspíš mohly i drogy. Rád prý diskutoval o islámu a netajil se tím, že nemá rád Židy.

Dvaadvacetiletý muž nejprve v sobotu odpoledne zahájil palbu na uměleckou kavárnu, kde Vilks pořádal debatu o svobodě slova. Vilks vyvázl bez zranění, ale útočník zabil 55letého muže a zranil tři policisty. V noci na neděli pak atentátník střílel před synagogou v ulici Krystalgade v centru Kodaně. O život připravil židovského civilistu a zranil dva policisty.

janka174 ( 21. února 2015 12:22 )

Ještě štěstí, že se vám v Blesku nesvěřili, kde karikaturistu schovali. Vy byste byli schopni zveřejnit adresu i s mapkou!!!

Zobrazit celou diskusi