Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mámu zabili pro kostku másla: Žena přežila blokádu Petrohradu, nepřežila falešné obvinění z krádeže

Rauza Galimovová zemřela v cele, kvůli obvinění z krádeže másla
Rauza Galimovová zemřela v cele, kvůli obvinění z krádeže másla  (Autor: Twitter, Facebook)
Autor: ČTK - 
6. února 2015
10:30

Vlnu pobouření vyvolal případ z Petrohradu, kde jednaosmdesátiletá Rauza Galimovová zemřela na policejní strážnici poté, co ji zaměstnanci supermaketu obvinili z krádeže a předali do rukou policie. Jako dítě na rozdíl od statisíců dalších přežila německé obléhání města, nyní ji zabilo pokoření: na strážnici jí selhalo srdce a přivolaní záchranáři ji už nedokázali oživit. „Prostě ji zabili. Pro kostku másla,“ tvrdí příbuzní.

Případ se odehrál ještě o úterní noci, ale vyvolal takový rozruch, že místní prokuratura dnes ujistila, že obvinění penzistky z krádeže bylo ve skutečnosti neopodstatněné a že začala vyšetřovat okolnosti její smrti. Případu se také ujali federální vyšetřovatelé a ti slibují, slovy svého mluvčího, generála Vladimira Markina, „co nejtvrději“ vyhodnotit míru zavinění všech zainteresovaných. Petrohradská správa ministerstva vnitra se podle agentury Interfax mezitím omluvila pozůstalým a veřejnosti.

Ruskem se mezitím šíří výzvy k bojkotu řetězce, jehož majitel Sergej Galickij podle BBC právě utržil 143 milionů dolarů (asi 3,5 miliardy Kč) z prodeje milionu akcií své firmy na londýnské burze. Více než polovinu z prodaných akcií koupily britské fondy, čtvrtinu američtí investoři, pětinu Rusové.

Podle prokuratury si penzistka nejspíše nevšimla, že má v nákupním vozíku i máslo – a když se na to přišlo, podle záznamu z kamer obsluze marně nabízela, že zboží zaplatí. Nedovolili jí opustit prodejnu, předali ji do rukou soukromé strážní služby a ta zase policejní hlídce.

„Kvůli takové staré ženě nestálo za to se obracet na policii,“ usoudil na Twitteru majitel řetězce Galickij. „Ale u nás pracuje 260.000 lidí. Nejsou to moje děti, jen lidé, které jsme všichni dohromady vychovali,“ hájí se.

Pozorovatelé předpokládají, že miliardář použije část výnosu z prodeje akcií na postavení stadionu pro fotbalový klub Krasnodar, jehož je majitelem.

tgbb. ( 6. února 2015 13:15 )

Kdyby byla slšná ženská, tak by nemohla přežít blokádu. To soudruzi dobře vědí.

abyss ( 6. února 2015 11:56 )

...bych jí

abyss ( 6. února 2015 11:55 )

Možná se to máslo i pokoušela ukrást...ale nesoudila bych ví za to, v Rusku na tom byli lidi vždycky ještě hůř než u nás a teď je tam hodně zle....a stejně jako u nás se tam daří jenom velkým zlodějům, ti malí mají smůlu.

mak ( 6. února 2015 11:39 )

Kostka másla, nabízela, že to zaplatí... Obyčejná stará žena... A pak taková smutná smrt o samotě...

Zobrazit celou diskusi