Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Firma nabízí na svatbě nebe bez mraků: Za 3,7 milionu Kč!

Britská firma nabízí za 3,7 milionu Kč na svatbě nebe bez mraků.
 (Autor: profimedia.cz)
Autor: shp - 
4. února 2015
09:20

Nebe bez mraků za 3,7 milionu korun nabízí jedna britská firma francouzským svatebčanům. Slunnou oblohu zajistí chemikálie, jež zabrání nežádoucímu dešti v den „D“. Firma v předstihu nad místem, kde hrozí déšť, za pomoci letadel rozptýlí jodid stříbrný. Krystalky této látky působí jako kondenzační jádra, na nichž se vytvářejí kapky deště. Mrak se vyprší a v den svatby je obloha jasná.

„Celý projekt trvá celkem asi tři týdny. Z toho týden je na to, aby se do Francie a pak zpět dostali meteorolog, letadlo a pilot. Posádka musí být na místě nejméně týden před událostí,“ uvádí firma Oliver’s Travels. Úspěch je prý zaručen, pokud ovšem nedorazí hurikán nebo jiný přírodní živel.

Pokud se služba ujme ve Francii, bude ji Oliver’s Travels poskytovat časem i v Británii. Letadla Oliver’s Travels ovšem nemohou létat kvůli pravidlům letecké dopravy všude, rozptýlení mraků společnost nabízí jen na některých místech Francie.

Likvidace mraků začíná být podle Oliver’s Travels běžná, a to zejména tam, kde je potřeba deště či sněžení. Technologie je často využívána v Číně. Rozehnat oblaka se místní úřady snažily například při zahájení olympiády v Pekingu v roce 2008.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi