Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Soudní znalkyně: chybu mohla udělat logopedka i sociální pracovnice

Autor: ida - 
29. ledna 2015
05:25

Podle renomované dětské psychiatričky a soudní znalkyně, která si nepřeje uvést své jméno, se zřejmě v nýrském případě nepostupovalo správně.

„Pokud se k učiteli, lékaři, vychovateli či jiné osobě, která pracuje s dětmi, dostane od dítěte informace tohoto druhu, měl by ji oznámit nejen sociálce, ale informovat policii nebo kontaktovat krizové centrum. Důležité je, kdo dítě jako první vyslechne a zda používá takzvaně selský rozum.

Pokud totiž takto malé dítě hovoří s jakoukoli autoritou, má snahu jí vyhovět. Takže na otázku ‚Tatínek ti sahal na pipinku?‘ klidně kývne. A to je přesně špatně položená, velmi sugestivní otázka. Proto je důležité ke komunikaci s dítětem využít proškoleného pracovníka policie, dětského psychologa nebo psychiatra. Při rozhovoru s ním dítě za pomoci panenek ukáže, co se doma dělo. Odborník pak situaci vyhodnotí.“

Velmi důležité při vyšetřování takového činu, jako je zneužívání dítěte, je ptát se učitelek ve školce či škole. „Malé děti toho hodně povědí. A mnoho také může vědět pediatr, který dítě i jeho rodiče zná od nejútlejšího věku,“ radí soudní znalkyně. „Je také možné, že nějaká horlivá sociální pracovnice se zhlédla v kauze ‚Norsko‘ a napáchala víc škody než užitku,“ uzavírá psychiatrička.

Video Podrobnosti ke kauze a názor odborníka - Tomáš Polák, Petr Soukup
Video se připravuje ...

1.kralovna ( 30. ledna 2015 01:30 )

 Ať mgr. nelže, že se nevydávala za logopedku...i na oficiálních stránkách šumavských info tak je uvedena....odstavec logopedická pomoc....vedle opravdových logopedek....snad nezařídí, že to hned smáznou : http://sumavanet.cz/zsskolni/user/2014/dokumenty/potrebne_odkazy_pro_rodice_2014.pdf

kukuku ( 29. ledna 2015 20:09 )

Když něčemu nerozumíš, tak se k tomu nevyjadřuj. Ty neznáš pravdu, ale neznáš vůbec nic.

minehava ( 29. ledna 2015 17:25 )

Říká se - první slovo platí, druhé leze z gatí. Mě nezajímá, co dnes na svou obhajobu plká "logopedka", policajti nebo psycholožka. Ti si teď budou chránit p.r.d.e.l- Ale dle první verze bylo řečeno, že tatínek děti koupal. Nemanipulujte, pokud tedy nejste tím, kdo je má na svědomí.

minehava ( 29. ledna 2015 17:22 )

bezodkladne - nemyslela jsem to zle, ale vím, že policajti k dosažení výsledku nepoužívají vždy ty nejlepší metody. Zrovna tak psychiatři. Nakonec není to tak dávno, co se psychiatrie zneužívala k likvidaci lidí. Byly na to téma i oceněné filmy.

bezodkladne ( 29. ledna 2015 16:54 )

Minehava : tak jasně, někdy má prostě někdo Smolíka. Tak už to v životě chodí.

Zobrazit celou diskusi