Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Islamisté z Boko Haram dobývají nigerijská města. Postupují rychle

Autor: ČTK - 
25. ledna 2015
12:37

Radikálové z islamistického hnutí Boko Haram zahájili útok na dvě města na severu Nigérie. Oznámila to dnes armáda, která se snaží milionové město Maiduguri a blízké Monguno bránit s nasazením pozemních jednotek i letectva. V Maiduguri platí zákaz vycházení, podle svědků je na místě slyšet střelba a dělostřelecká palba.

Podle agentury Reuters je Maiduguri ochromené. Zablokované jsou všechny příjezdové komunikace, nefungují obchody. Nad městem krouží vojenské vrtulníky.

Nigerijský deník Premium Times uvedl, že radikálové zahájili ofenzivu proti strategickému městu Maiduguri už v sobotu večer. Útok prý vedli stovky ozbrojenců. Informace o případných obětech či zraněných zatím nejsou k dispozici.

To, že ozbrojenci rychle postupují směrem k metropoli severonigerijského státu Borno, naznačovaly už informace ze začátku tohoto týdne. V pátek islamisté pozabíjeli nejméně 15 lidí ve vesnici Kambari, která je vzdálená jen pět kilometrů od Maiduguri.

Milice Boko Haram ovládají rozsáhlé oblasti na severovýchodě Nigérie. Městečka a vesnice v okolí Maiduguri dobývají už několik měsíců. Začátkem ledna obsadili město Baga, kde se nacházela i mezinárodní vojenská základna. Podle nigerijských úřadů zahynulo kolem 150 lidí, organizace Amnesty International ovšem hovoří až o 2000 mrtvých. Do zajetí se dostalo prý až několik stovek žen a dětí, zničeno bylo údajně na 3700 budov a obchodů.

Hnutí sunnitských radikálů Boko Haram bojuje od roku 2009 proti nigerijské centrální vládě a požaduje zřízení chalífátu, který bude spravován podle zásad islámského práva šaría. Loni spáchala tato organizace asi 100 teroristických útoků, při nichž zahynulo na 3000 lidí. Při násilnostech připisovaných Boko Haram za pět let přišlo o život už kolem 13.000 lidí a podle statistik OSN kvůli nim bylo nuceno opustit své domovy asi 1,5 milionu osob.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi