Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Demonstrace ve Venezuele: není dostatek potravin

Autor: ČTK, zrk - 
25. ledna 2015
08:24

Opozice zorganizovala další protestní pochod! Tisíce lidí protestovaly v Caracasu proti nedostatku potravin i dalšího zboží. Další lidé se bojí ukázat svůj nesouhlas, zásahy proti kritikům vlády jsou tvrdé.

Demonstranti protestovali především proti nedostatku mléka, kávy, cukru, oleje, kukuřičné mouky či léků. Účast na protestu, který se konal pod názvem „Pochod prázdných hrnců", byla podstatně nižší než na obdobných shromážděních v minulosti, podotkla agentura AP. Pořádková policie protestujícím zabránila vstoupit do centra města, ke střetům ale nedošlo.

Analytici tvrdí, že i když nespokojenost s venezuelským prezidentem Nicolásem Madurem je velká, mnoho lidi raději zůstává doma, protože se obávají dalšího zásahu proti kritikům vlády.

Venezuelu zasáhl pokles světových cen ropy, která je pro zemi důležitým zdrojem příjmů. Maduro v pátek apeloval na parlament, aby se začal zabývat tím, co prezident označuje za „ekonomickou válku" proti své zemi. K nedostatku základního zboží v obchodech přispívá podle analytiků přísná regulace trhu či malá produktivita výroby. Svůj díl hraje rovněž kontrola vlády nad valutovým trhem a z ní plynoucí omezené množství dováženého zboží.

Venezuelská centrální banka v prosinci potvrdila, že domácí ekonomika je v recesi. Inflace v zemi, která je členem ropného kartelu OPEC, dosáhla za 12 měsíců do listopadu 63,6 procenta, a patřila k nejvyšším na světě.

tgbg ( 25. ledna 2015 08:42 )

Cha, cha, cha, chá!!!!!Komunizmuzmus v plné své síle!!!!To je výsledek každého státu, která se vydá cestou komunizmu!!!! U nás to před 1989 dopadlo přesně stejně!!!!Komunisti totálně zruinovali Československo!!! Až došlo všechno co komunisti znárodnili po 1948 neboli ukradli lidem, zkrachovali!!!Komunizmus=fašizmus!!!!

Zobrazit celou diskusi