Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Starosta Londýna v Iráku s kalašnikovem: Zamířil na džihádisty

Boris Johnson navštívil britské jendotky v Iráku.
Boris Johnson navštívil britské jendotky v Iráku.  (Autor: Twitter)
Autor: ČTK - 
23. ledna 2015
17:16

Londýnský starosta Boris Johnson navštívil britské vojenské instruktory v iráckém Kurdistánu, kde se v doprovodu kurdských vojáků nechal vyfotit s ruskou útočnou puškou AK-47, známou jako kalašnikov. Opozice cestu konzervativního politika kritizovala jako součást kampaně před volbami, což Johnson popírá.

"Chystám se podpořit některé naše chlapce, kteří cvičí pešmergy (kurdské milice), takže z první ruky uvidíme, co dobrého Británie v této oblasti dělá," komentoval Johnson cíl utajené cesty. Starosta rovněž řekl, že se v kurdistánské metropoli Irbíl setkal s tamními vysokými představiteli Kurdů. Kurdistán, který čelí náporu radikálů z hnutí Islámský stát, je považován za nejstabilnější a nejbezpečnější část Iráku.

"Máme společný zájem nejen o bezpečnost a prosperitu kurdského regionu, ale rovněž Iráku jako celku," citoval starostu zpravodajský portál BBC. Johnson také řekl, že jeho cesta má i obchodní pozadí, neboť tato oblast Iráku zaznamenala za poslední desetiletí značný hospodářský a sociální rozvoj. "Jsem zde, abych v této věci podtrhnul roli Londýna jako aktivního spojence," dodal.

List The Guardian v této věci poznamenal, že Johnsonova nepřítomnost v Londýně se ironií osudu shodovala s cestou předních představitelů Iráku do Británie k jednáním o pokroku v boji proti Islámskému státu. Do čela těchto rozhovorů se postavili britský ministr zahraničí Philip Hammond a jeho americký protějšek John Kerry.

japos22 ( 23. ledna 2015 19:58 )

tý jo - ten by se podělal první

Zobrazit celou diskusi