Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pokreslili mu rakev vtipy a promítali nad ní karikatury teroristů: Pohřby obětí z Charlie Hebdo!

Autor: simao - 
15. ledna 2015
13:51

Cedule "Já jsem Charlie" jako symbol sounáležitosti, hluboký smutek v tvářích všech přítomných. Ve Francii dnes probíhají pohřby obětí z redakce Charlie Hebdo. Kreslíři, který působil pod přezdívkou Tignous (†57), při posledním rozloučení pomalovali rakev. A na plátně nad ní promítali karikatury. Třeba dvojici teroristů, podobnou bratrům, kteří kreslíře zavraždili.

V půl dvanácté začalo poslední rozloučení s Bernardem Verlhacem alias Tignousem na radnici v Montreuil. Vyrazily na něj stovky lidí. Na světlou dřevěnou rakev mu pozůstalí psali a kreslili vzkazy - jak jinak se rozloučit s mužem, pro kterého bylo kreslení vším. Dorazil i francouzský ministr kultury. Ale také kreslířka Coco, kterou teroristé v osudný den přinutili otevřít bezpečnostní dveře do redakce.

Tignousova manželka Chloe podle listu Le Parisien řekla, že se nemůže rozloučit. "Tignous byl muž závazku, přesvědčení," hlesla. A dodala, že je nutné získat opět "právo nebýt zticha". Samotný pohřeb byl naplánován na známý pařížský hřbitov Pére-Lachaise, kde odpočívají takoví velikáni jako básník Guillame Apollinaire, spisovatelé Moliére, Balzac a Oscar Wilde, skladatel Chopin, ale také zpěvačka Edith Piaf a frontman The Doors Jim Morrison.

Na tom samém místě bude odpočívat i nestor francouzské karikatury Georges Wolinski (†80), další ze 12 obětí bratrů-teroristů, kteří rozpoutali krveprolití v redakci satirického časopisu. Na pohřeb se vydala i jeho dcera Elsa, slzám se neubránila. Dnes budou následovat i další pohřby - mj. jediné ženy mezi oběťmi z Charlie Hebdo Elsy Cayat. Ale také policisty Francka Brinsolara, který měl na starost ochranu šéfredaktora listu Charba.

Temné síly chtěly zabít časopis. Nepodařilo se

Tignous spolupracoval nejen s Charlie Hebdo, ale i s dalšími listy. Více jak 15 let se zpravodajským magazínem Marianne. "Byl to ten nejmilejší člověk. Den před atentátem pracoval celý den u nás, byla uzávěrka," vzpomínala na něj nedávno novinářka Anne Dastakian z Marianne. "Temné síly chtěly zabít časopis, který u nás ve Francii symbolizuje talent, humor a boj proti hlouposti. Možná také chtěly začít válku proti islámu," dodala. Teroristům se časopis zničit nepodařilo. Včera vyšel opět, s prorokem Mohamedem na obálce. A ve výjimečném, třímilionovém nákladu (oproti běžným 60 tisícům), po kterém se jen zaprášilo.

janina7777 ( 16. ledna 2015 08:11 )

ubožáci

japos22 ( 15. ledna 2015 19:44 )

Tihle Charlie s nadhledem, smyslem pro demokracii a cit, zakázali přítelkyni šéfredaktora zůčastnit se pohřbu a dát mu kytičku na rakev - hovada jsou to, pokrytci a prasata - a prasata jdou na jitrnice

deratizator ( 15. ledna 2015 15:11 )

 Tak pozor pusu, třeba taky někoho provokuješ

deratizator ( 15. ledna 2015 15:07 )

každej není zbabělej podělanec jako ty

janina7777... ( 15. ledna 2015 13:55 )

provokovali a je po nich

Zobrazit celou diskusi