Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ministerstvo varuje: Tyhle panenky jsou nebezpečné!

Ministerstvo varuje před těmito nebezpečnými panenkami. Obsahují ftaláty
 (Autor: www.mzcr.cz)
Autor: ljš, ČTK - 
14. ledna 2015
21:53

Tohle dětem nekupujte. Ministerstvo zdravotnictví varuje před třemi plastovými panenkami, které obsahují nadměrné množství nebezpečného ftalátu DEHP. Tato látka se může při hře dostat přes sliny do těla dítěte a nepříznivě ovlivňovat plodnost. Dvě panenky pocházejí z Číny, jedna z Británie.

První z panenek s označením My Fashion Beautiful Girls je typu Barbie, má růžové vlasy a krátké květované šaty s ozdobným lemem na živůtku. Druhá s označením Ever After High má modro-rezavé dlouhé vlasy, je oblečena do tmavě růžových šatů se zavinovací sukní zdobenou černou krajkou a se zlatým páskem. Obě panenky jsou původem z Číny.

Ministerstvo varuje i před sadou dvou panenek s nápisem Summer Doll Collection Glitter Girlz, která pochází z Británie. Větší panenka typu Barbie má dlouhé blond vlasy, oblečená je do krátkých růžových šatů s modrobílým květinovým potiskem, živůtek zdobí bílá krajka. Malá panenka s dlouhými blond vlasy má červené šaty i boty. Součástí sady je houpačka z tvrdého modrého a růžového plastu.

Ftaláty se používají jako změkčovadla při výrobě plastů a jedním z nejrozšířenějších je DEHP. Limit stanovený Evropskou unií kvůli škodlivosti ftalátů je 0,1 procenta hmotnosti výrobku, panenky obsahovaly ale mnohonásobně více této látky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi