Po třetím měsíci života začínají děti svět kolem sebe zkoumat. Snaží se brát věci do ruky, strkají je do úst. Nejlepší hračky jsou proto vyrobeny z nezávadných a kvalitních materiálů (jemně opracované, nelakované kvalitní dřevo, může to být i plast, mohou to být i plyšové hračky, ale ze speciálních obchodů, kde máte jistotu, že použitý materiál je pro děti vhodný), nemají ostré hrany a jsou dostatečně veliké, aby je dítě nemohlo spolknout. Měly by zaujmout nejen výraznými barvami, ale též zvukem (zvukové hračky se vyrábějí i pro nejmenší – jsou to chrastítka). S takovou hračkou si pak dítě rádo hraje a rozvíjí nejen svoji orientaci, hmat a sluch, ale také tělesnou koordinaci.

Interaktivní hračky

Pro nejmenší se mezi interaktivní hračky řadí cokoli, co mohou brát do ruky a zkoumat pohledem, hmatem a ústy. Takže od tří měsíců jsou to nejrůznější chrastítka. V období od půl roku výš už dítě ocení první kostky, skládací hračky, látkové knížky, a protože začínají růst zuby, tak i kousátka. Oblíbená je také závěsná zvonkohra. U batolat, tedy dětí zhruba od jednoho roku výš, se rozvíjí jemná motorika a koordinace pohybů. Ocení proto tahací hračky, nebo hračky, které je možné tlačit, tedy nejrůznější vozíky apod. Vhodné jsou také větší skládačky či jednoduché domky, děti v tomto věku rády přemisťují věci z jednoho místa na druhé. Je dobré, i když jde někdy o nervy, nezapomínat na zvukové hračky, dětské hudební nástroje, jednoduchá piána, bubínky, neboť dítě už rádo napodobuje zvuky. Od roku a půl pak děti ocení složitější skládanky a jednodušší puzzle, díky nimž si tříbí logické myšlení, a také dětské nářadí či panenky, jednoduchá auta a dětská leporelka. Začínají totiž napodobovat svět dospělých.

Předškolní věk je charakteristický jako doba společných her s kamarády. Tady najdou uplatnění tzv. didaktické hračky a hry, které rozvíjejí duševní vývoj dítěte: pexeso, domino, složitější puzzle, karty, stavebnice, loutky a nakonec i jednoduché stolní hry.

Hračky do vody

Prodejci samozřejmě nabízejí i hračky do vody a na písek, kde si nejmenší děti moc rády hrají. Nejlepší hračky do vody jsou opět interaktivní, jde o nejrůznější lodičky, nafukovací zvířátka a balóny. Pro rozvoj motoriky a orientace jsou dětské hry ve vodě podle psychologů velmi důležité, takže je dobré nechávat děti při koupání pohrát si, ovšem samozřejmě pod bedlivým dozorem.

Dřevěné hračky

Za nejlepší hračky bývají často označovány hračky dřevěné. Proč jsou tak populární? Mají mnoho výhod. Jednak jsou ekologické, jde o přírodní produkt, takže u dřevěných hraček máte jistotu, že nejsou nebezpečné pro dětské zdraví. Většinou nejsou sestaveny z malých kousků, takže nehrozí, že nějakou jejich část dítě spolkne. A navíc skvěle vypadají.

Zvukové hračky

Zvukové hračky patří mezi ty, které rozvíjejí dětské dovednosti samy od sebe. Chrastítka, rolničky, řehtačky či jednoduché dětské hudební nástroje a hudební hračky jako trumpetky, bubínky, tamburínky či paličky se řadí mezi didaktické a interaktivní. Bývají nejčastěji plastové, ale vyskytují se i hrací plyšová zvířátka a podobně.

Vnímání okolních zvuků učí děti orientovat se v prostředí i nastalých situacích a připravuje je na schopnost porozumět v budoucnu řeči. Děti se díky hudebním a zvukovým hračkám učí spojovat zvuky s různými činnostmi a věcmi a přiřazovat je k sobě. Zkrátka, stále více a lépe rozumějí svému světu. Pravdou ovšem je, že funkci hudebních hraček plně zastoupí třeba kastrol, poklička, vyzvánění telefonu či budíku a podobně.