Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rada nad zlato: Jak se nepropít k novoroční kocovině?

Novoroční veselí se většinou neobejde bez nějaké té skleničky alkoholu. A to s sebou nese i riziko kocoviny.
Novoroční veselí se většinou neobejde bez nějaké té skleničky alkoholu. A to s sebou nese i riziko kocoviny.  (Autor: scom)
Autor: ja, lmk - 
31. prosince 2014
20:54

Novoroční veselí se většinou neobejde bez nějaké té skleničky alkoholu. A to s sebou nese i dobře známá rizika. Přinášíme desatero tipů, jak oslavy ustát s pevnýma nohama.

1. Před oslavou se dobře vyspěte. Unavené tělo nedokáže zpracovávat alkohol tak dobře jako odpočaté. Navíc unavený člověk reaguje podobně jako opilý ještě před první skleničkou.

2. Zapomeňte na štíhlou linii a jezte. Před večírkem, během něj i po něm. Ideální jsou jídla bohatá na bílkoviny a tuky. Jinak můžete být sice krásní, ale terčem vtipů.

3. Vyhněte se syceným limonádám. Především těm sladkým. Oxid uhličitý urychluje proudění alkoholu v těle, takže se rychleji opijete a cukr je přímo vstupenkou do světa kocoviny.

4. Doplňujte vitaminy skupiny B, které pomáhají zpracovávat v těle alkohol. Obsahují je jídla jako vejce, játra nebo kvasnice nebo potravinové doplňky.

5. Mluvte. Mozková činnost urychluje odbourávání alkoholu. Navíc když je u stolu ticho, není nic jiného na práci než pít. A to je cesta k rychlému konci.

6. Alkohol usrkávejte a pijte pomalu. Vstřebávat se vám bude už v puse, a většina ho tak neskončí v žaludku jako časovaná bomba pro kocovinu.

7. Nepřehánějte to s kávou. Kofein dehydratuje a dává tělu pocit, že je méně opilé, než ve skutečnosti je. Hrozí pak, že vypijete víc, než tělo zvládne, a navíc se probudíte vysušení, tedy s kocovinou.

8. Hýbejte se. Snažte se v průběhu večera a před usnutím co nejvíce alkoholu vypotit. Ať už tancem, hrami, procházkou nebo romantikou se svým bližním.

9. Užívejte už ode dneška a poté aspoň týden výtažek z ostropestřece marjánského. Posílíte a ozdravíte játra.

10. Pijte na chuť. Pijte raději méně kvalitního alkoholu než hodně toho špatného. Vyhýbejte se sladkým likérům, barvenému alkoholu, doslazovaným vínům a podobnému pití.

moiaza ( 1. ledna 2015 08:56 )

Nejlepší recept na pítí je tento. Pijte jako kráva. Jen ta ví, kdy má dost! Když budete pít jako člověk, špatně dopadnete. Osobně jsem letošního Silvestra oslavil decko vína přípitkem a nic víc. A víte jak mi je teď krásně. Nic neboli, nebliju, prostě paráda. Všem doporučuji.

a-z- ( 31. prosince 2014 21:38 )

Dobrá rada nad zlato. Jenže Plesku, věšina lidí už je na šrot a tvoje rada přišla s křížkem po funuse. Svoje novoroční veselí si strč za klobouk, my pijeme už na Silvestra...

Zobrazit celou diskusi