Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Panika v Británii: U zdravotnice tu potvrdili ebolu!

Autor: ČTK - 
29. prosince 2014
22:04

V Británii dnes byla potvrzena nákaza virem eboly u zdravotnice, která se minulou noc vrátila z africké Sierry Leone. Informovala o tom zpravodajská stanice BBC, jejíž zdroje uvedly, že jde o ženu. Pacient se nyní léčí v nemocnici v Glasgow, potvrdila skotská vláda.

Nakažená zdravotnice byla dána do karantény na infekčním oddělení glasgowské nemocnice Gartnavel Hospital, ale co nejdříve má být transportována do přísnější izolace v Londýně.

Žena se vrátila do Glasgow ze Sierry Leone v neděli před půlnocí. Do cílové destinace přiletěla letounem společnosti British Airways z Londýna Heathrow. Předtím přestupovala také v marocké Casablance. Úřady nyní vyšetřují, s kým mohla žena přijít do styku.

Virem eboly se podle aktuálních statistik na západě Afriky nakazilo už více než 20 000 lidí. Nemoc si ve třech nejpostiženějších zemích - Libérii, Sieře Leone a Guineji - už vyžádala více než 7800 obětí.

Více než třetinu laboratorně potvrzených případů úmrtí zaznamenala právě Sierra Leone, která tak vystřídala na špici nejpostiženějších zemí sousední Libérii.

V Británii byl dosud vir eboly zjištěn u zdravotníka Williama Pooleyho, jenž se také nakazil v Sieře Leone. Muž se v září vyléčil, a dokonce se vrátil do západní Afriky.

Zobrazit celou diskusi