Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Armáda není bezpečnostní agentura, nemá hlídat muniční sklad, tvrdí generál Pavel

Autor: simao, ČTK - 
23. prosince 2014
08:39

Generál Petr Pavel se postavil proti nasazení armády v problematickém muničním skladu ve Vrběticích. Vojáci podle něj nejsou „sekuriťáci“, aby se do oblasti nedostaly nepovolané osoby, to měl podle něj kontrolovat někdo jiný... Kvůli situaci kolem muničáku zasedala opět Bezpečnostní rada státu.

„Nasazení armády za krizových situací je podle zákonů možné, pokud ke zvládnutí situace nestačí síly a prostředky integrovaného záchranného systému nebo policie. Jenže v případě Vrbětic nebyla vyhlášena krizová situace ani krajem, ani vládou. A síly policie nebyly ani zdaleka vyčerpány,“ vysvětlil v MF Dnes Petr Pavel svůj postoj, že armáda není bezpečnostní agentura.

Uznávaný generál přitom českou armádu povede do června 2015, stane se totiž vojenským velitelem NATO. Po své poznámce ohledně nasazení armády však sklidil i kritiku.

„Zmínka o bezpečnostní agentuře vyvolala u některých členů vlády ironické úsměvy, přestože mnoho důležitých objektů včetně například jaderných elektráren střeží bezpečnostní agentury, aniž by to někdo považoval za riziko. Myslím, že vláda reagovala na volání veřejnosti. Ta si tam armádu přála,“ dodal Pavel, podle kterého má armáda především úkoly v obraně státu a již na to prý má nedostatek vojáků.

Kvůli Vrběticím přitom zasedala včera Bezpečnostní rada státu. Ministr vnitra Milan Chovanec poté uvedl, že odvoz munice ze skladů u Vrbětic začne později, než se očekávalo. Zahájit jej bude možné nejdříve ve druhé polovině ledna. Část vojenského materiálu poputuje ke kupcům, část do skladu v Květné na Svitavsku, kde bude uskladněn na přechodnou dobu.

„Spočítáme každou bednu, každý náboj, každou minu, která se bude odvážet. Udělá se precizní kontrola, to můžeme veřejnosti slíbit. A udělá se harmonogram odvozu za účasti policistů,“ slíbil Chovanec, podle kterého je nezbytné zpřísnit podmínky pro nakládání s vojenským materiálem a pro získávání licencí na tuto činnost. 

Aktuální situaci ve Vrběticích věnovala Bezpečnostní rada státu nejvíce času ze svého zasedání, kterého se zúčastnil i předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek a také hejtmani Zlínského a Pardubického kraje.

japos22 ( 23. prosince 2014 20:09 )

A každá další vláda rozhoduje, zda misi prodlouží

Yarda ( 23. prosince 2014 17:25 )

Chtělo by to ptát se, jak je to z hlediska práva. Pokud si vzpomínám, voják-strážný na stanovišti má (měl) určitý výjimečný status vzhledem k někomu kdo by chtěl vniknout do svěřeného objektu. Jaký status má nějaká soukromá hlídací agentura? Můře beztrestně zastřelit někoho, kdo by chtěl ten muničák vyhodit do povětří nebo vykrást a nereagoval na příkazy jejího pracovníka?

japos22 ( 23. prosince 2014 16:56 )

Americký vzor, jako když si Obama pronajal Academi - a pak oni muzikanti a špinaví jsou soukromníci to už je na podělání

tgbb. ( 23. prosince 2014 15:59 )

Vojenský kontingent tam byl vyslán za socanské vlády, konkrétně za vlády Špidly.

kukuku ( 23. prosince 2014 15:09 )

Já vidím jako nemožné podnájemní smlouvou ohlídat daný problém - jedině snad prodat armádní pozemek i se skladem do rukou soukromé osoby - a ta pak ať si zajišťuje ostrahu, bezpečnost, dodržování norem, pojištění - všechno na své náklady včetně krytí škod způsobených okolním pronajímatelům, okolním obcím ... Dokud je to kombinace státní areál a soukromníci nájemníci skladů - to je neřešitelná situace.

Zobrazit celou diskusi