Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Diktátor Kim přitvrzuje: Zničím Bílý dům a Pentagon!

KLDR hrozí útokem na Bílý dům a Pentagon.
KLDR hrozí útokem na Bílý dům a Pentagon.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
22. prosince 2014
13:06

Severní Korea pohrozila útoky na Bílý dům, Pentagon a další americké cíle kvůli tomu, že Spojené státy obvinily Pchjongjang z hackerského útoku na filmové studio Sony Pictures. To vyrobilo snímek zesměšňující vůdce KLDR Kim Čong-una. Americký prezident Barack Obama podle KLDR "lehkomyslně" šíří fámy o kybernetickém útoku na společnost Sony zorganizovaném Severní Koreou.

Agentura AP připomněla, že podobná agresivní rétorika je pro severokorejskou propagandu v dobách napjatých vztahů s Washingtonem typická. Dlouhé prohlášení mocné severokorejské komise národní obrany ale ukazuje, jak citlivý bod zasáhl film studia Sony The Interview, jehož děj se točí kolem fiktivního atentátu na Kima.

Spojené státy již dříve obvinily z hackerského útoku Severní Koreu. Hackeři kromě toho, že na několik dní ochromili stránky Sony a zpřístupnili veřejnosti tajné materiály firmy, rovněž pohrozili teroristickými útoky na kina, která snímek o Kimovi promítnou. Studio Sony Pictures pak zrušilo uvedení filmu do kin, které bylo plánováno na čtvrtek 25. prosince.

Severní Korea v reakci uvedla, že ví, jak dokázat, že nemá se zmíněným hackerským útokem co do činění, a navrhla společné vyšetřování se Spojenými státy.

Severokorejská komise národní obrany varovala, že tamní armáda, která má asi 1,2 milionu vojáků, je připravena použít proti USA všechny typy války. V čele komise stojí diktátor Kim.

"Naše nejtvrdší protiakce bude směle namířena proti Bílému domu, Pentagonu a celé americké pevnině, která je semeništěm terorismu. Tyto útoky daleko předčí 'symetrickou protiakci', kterou vyhlásil Obama," konstatovala komise v prohlášení, z něhož citovala severokorejská tisková agentura KCNA.

siroky11 ( 22. prosince 2014 18:17 )

Amerika není zvyklá, aby se bojovalo na jejím území, oni rádi bojují a dělají rozbroje a vyvolávají válečné konflikty v ostatních zemích, hlavně v zemích bývalého východního bloku. Pokud se Severní Korea do USA pustí, nebude mít USA čas dělat podvratnou činnost třeba u nás.

b_anka ( 22. prosince 2014 17:35 )

Souhlasím s tímto: Naše nejtvrdší protiakce bude směle namířena proti Bílému domu, Pentagonu a celé americké pevnině, která je semeništěm terorismu. Konečně to někdo řekl nahlas!

b_anka ( 22. prosince 2014 17:34 )

No právě, že je Česko v NATO.

b_anka ( 22. prosince 2014 17:29 )

Ono je to už poměrně jedno, jestli to začne on nebo USA. Kim se tím bude pyšnit, USA to hodí jako všechno na Rusko.

b_anka ( 22. prosince 2014 17:28 )

I tak to stačí. Hrůza.

Zobrazit celou diskusi