Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Naše země vzkvétá, přesvědčuje Putin Rusy

Njehorší finanční krize za 16 let? No a co. Putin přesvědčuje svět, že se nic neděje.
Njehorší finanční krize za 16 let? No a co. Putin přesvědčuje svět, že se nic neděje.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
18. prosince 2014
10:31

Ruský prezident Vladimir Putin začal dnešní výroční tiskovou konferenci optimistickým výčtem statistických údajů a předpokladů o letošním růstu ruské ekonomiky, příznivém obchodu, rekordní úrodě, přebytku státního rozpočtu, přírůstku populace či rozdělování bytů mezi příslušníky ozbrojených sil. Ujistil, že do dvou let se Rusko a rubl dostanou z nynější krize.

"Hlavní otázka dne, která občany zajímá, zní: v jakém stavu je ekonomika a měna," řekl Putin v reakci na prudký pád rublu. Podle prezidenta je "nynější situace vyprovokovaná hlavně vnějšími faktory". Neřekl však, zda jsou za ekonomickými dopady západní sankce. Dodal, že centrální banka již učinila adekvátní opatření.

Šéf Kremlu zdůraznil, že již jsou vypracovány plány, které na konkrétní hospodářské potíže reagují. Hospodářství země se prý problémům přizpůsobí. Podle Putinových slov je růst nevyhnutelný a ruská ekonomika z této situace vyjde, a to za rok či dva. Ubezpečil, že ruské rezervy dosahují stovek miliard dolarů.

Za důležité nyní považuje to, aby centrální banka pokračovala ve zvyšování hodnoty rublu. Připomněl mimo jiné, že ústřední finanční ústav země kvůli tomu zvýšil úrokové sazby na 17 procent. V této souvislosti dodal, že takto vysoké sazby nebudou v platnosti po celou dobu krize.

Razantní pokles hodnoty rublu v tomto týdnu oživuje vzpomínky na měnovou krizi roku 1998. Rok před Putinovým nástupem k moci tehdy pád rublu vedl k uzavírání bank a ke ztrátě úspor obyvatelstva. Za nynějšími problémy stojí mimo jiné klesající ceny ropy, což Putin dnes rovněž zmínil. 

japome ( 21. prosince 2014 12:31 )

Úžasný člověk před nikým ocas nestáhne

b_anka ( 18. prosince 2014 22:52 )

Tomíku nezlob, jediní, kteří použili atomovou bombu je USA, tak těm by ji měli už dávno odebrat. Hajzlové to jsou a vy to nevidíte.

e.44 ( 18. prosince 2014 22:22 )

Ten hned tak nechcípne, ten se živí zlobou a nenávistí skoro na všech diskusích které otrávil. I tady se rozjel jak prašivá krysa

e.44 ( 18. prosince 2014 22:19 )

Pokud oficiálně uznáš, že ten dárek patří druhému, už nemáš právo si ho vzít zpět a Ruská Federace podpisem Budapešťské smlouvy uznala suverenitu celé Ukrajiny včetně Krymu, tudíž Rusko na Krym už nemělo žádný oprávněný nárok

e.44 ( 18. prosince 2014 22:15 )

Zobrazit celou diskusi