Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dítě bez hlavy, mor, pohané: V Mohelnici objevili tajemné středověké pohřebiště

Autor: ČTK - 
12. prosince 2014
17:51

Na 320 hrobů odkryli archeologové v centru Mohelnice při záchranném průzkumu na Kostelním náměstí. Hřbitov zde fungoval od druhé poloviny 13. století do konce 16. století. Našli se tu hromadné hroby, rodinné hroby, kde se mrtví drželi za ruce, ale i dítě bez hlavy. Tak se prý ve středověku trestali levobočkové.

ČTK to dnes řekl archeolog Tomáš Zeman z obecně prospěšné společnosti Archaia Olomouc, která průzkum provádí.

Archeologové provádějí na náměstí průzkum od poloviny října v souvislosti se stavbou kanalizace a rekonstrukcí povrchu náměstí. Výzkum severní části by měli dokončit příští týden. „Objevili jsme tam dosud zhruba 320 hrobů. První zmínka o kostele je z roku 1247, v jeho okolí byl ihned zřízen hřbitov. Pohřbívat se tady nejspíš začalo ve druhé polovině 13. století, nejmladší hroby by měly být z konce 16. století,“ řekl Zeman.

Podle archeologa leží zhruba 1,5 metru pod povrchem náměstí tisíce pohřbených lidí, odborníci zachytí jen hroby narušené stavebními pracemi. Nález hrobů odborníky nepřekvapil. „Kolem každého farního středověkého kostela se rozkládal hřbitov. Čekali jsme, že tam bude, ale nebyly dosud k dispozici žádné plánky, nikdo nevěděl, jak je hřbitov rozsáhlý. My jsme zachytili v půdoryse zbytky a základy ohradní zdi, v současné době tak můžeme kolem kostela v půdoryse namalovat rozsah středověkého hřbitova. Je to důležité jak pro město, tak pro budoucí plánování,“ doplnil Zeman.

V hrobech objevili odborníci řadu zajímavostí. U pěti zemřelých našli například v ústech takzvané Cháronovy mince, určené pro převozníka na onen svět. V 16. století šlo podle Zemana o pohanský zvyk. Objevili také netypické hroby s více zemřelými, odkryli i hrob s rodinou se dvěma dětmi, kde se zemřelí navzájem drželi za ruce. „Našli jsme i hrob, ve kterém leželo dítě bez hlavy. Hlavičku mělo uloženu v nohách. Podle kolegyně antropoložky se takto trestaly nemanželské děti,“ dodal archeolog Zeman.

Kosterní pozůstatky archeologové na místě vypreparovali, nafotili, zaměřili a poté převezli do depozitáře k antropologickému rozboru. Práce antropologům zabere několik měsíců. Po dokončení výzkumu skončí pozůstatky v depozitáři šumperského muzea.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi