Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ministr, který zemřel po jedné ráně: Byl to infarkt, tvrdí Izrael! Zabil ho plyn, oponuje Palestina

Autor: shp - 
11. prosince 2014
12:02

V Pásmu Gazy to opět vře. Příčinou nejnovějšího sporu mezi Izraelem a Palestinou je smrt ministra Zijáda abú Ajna. Ten padl po jedné ráně izraelského vojáka do hrudi na zem mrtvý. Palestinští patologové dospěli k závěru, že smrt Zijáda abú Ajna zavinily slzný plyn, fyzické napadení a opožděný převoz do nemocnice. Při pitvě byli ale také jordánští a izraelští lékaři a ti se podle izraelských médií shodli, že příčnou úmrtí byl infarkt.

Izraelci a Palestinci se neshodli v příčině smrti palestinského ministra, který zemřel při středeční demonstraci na Západním břehu Jordánu. Palestinský ministr pro civilní záležitosti Husajn Šajch palestinskému rozhlasu řekl, že "příčinou úmrtí byly údery a vystavení slznému plynu". Dodal, že ke smrti přispělo také to, že "okupanti bránili převozu do nemocnice, kde mohl být ministrův život zachráněn". Informace, které o příčině smrti šíří Izrael, považuje Husajn Šajch za bajky.

Izraelské ministerstvo zdravotnictví ve své zprávě uvádí, že příčinou úmrtí bylo "ucpání koronární tepny" krevní sraženinou, již mohl vyvolat stres. Na tom se s Izraelci shodli jejich jordánští kolegové. Při pitvě konstatovali, že smrti předcházelo lehké krvácení v oblasti krčních svalů a aorty. Abú Ajn prý krvácel i z dásní a jazyka, což ale mohlo vzniknout při pokusu poskytnout mu první pomoc na místě.

Izraelská zpráva také uvádí, že abú Ajn měl nemocné srdce a že tepny v oblasti srdce byly z 80 procent zablokované. Našly se také staré jizvy svědčící o tom, že ministr už infarkt prodělal v minulosti. "Vzhledem ke špatnému stavu srdce byl méně odolný stresu," stojí ve zprávě. Abú Ajn byl mezi lidmi, kteří přišli protestovat do vesnice Turmus Ajja u Ramalláhu proti záborům půdy. Měli s sebou sazenice olivovníků, které chtěli zasadit.

Proti asi stovce demonstrantů stálo 30 izraelských pohraničních policistů, kteří k rozehnání demonstrantů použili slzný plyn a podle svědků i pažby svých zbraní. Palestinské vedení označilo ve středu incident za barbarství a vyhlásilo třídenní smutek. Izraelský ministr obrany Moše Jaalon vyslovil politování.

Pohřeb se bude konat dnes a ministr bude po obřadu v Ramalláhu pohřben poblíž města. Izrael se chce vyhnout násilí a posílil své jednotky i pohraniční stráž na Západním břehu. Incident zvýšil napětí mezi Izraelci a Palestinci. Několik desítek Palestinců dnes napadlo kamením izraelské policisty u Hebronu, podle prvních zpráv se tento incident obešel bez zranění.

Zobrazit celou diskusi