Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Problémy při startu nové vesmírné rakety: NASA musela odložit test na pátek

Nasa testuje novou vesmírnou raketu
Nasa testuje novou vesmírnou raketu  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
4. prosince 2014
13:49

Z floridského Mysu Canaveral měla ve čtvrtek odstartovat ke svému prvnímu testovacímu letu nová vesmírná loď Orion amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Počítá se s ní pro cesty lidských posádek daleko za hranice oběžné dráhy kolem Země. Test však kvůli přetrvávajícím problémům musel být odložet na zítra.

Nový vesmírný dopravní prostředek Spojených států má znovu přinést člověka na Měsíc, ale také umožnit výpravy lidí k asteroidu a rovněž na Mars. S prvním pilotovaným letem s astronauty na palubě se počítá až po roce 2020.

Náklady programu Orion, na němž se výrobou servisního modulu podílí i Evropská vesmírná agentura (ESA), se pohybují kolem 15 miliard dolarů (přes 330 miliard korun). Další velké finanční prostředky si ovšem ještě vyžádá vývoj a výroba nové rakety NASA, která by měla Orion vynášet. Její test s obletem Orionu kolem Měsíce je zatím plánován na konec roku 2017.

Dnešní zkušební let, který potrvá 4,5 hodiny, by měl prověřit systémy důležité pro bezpečnost a životní podmínky posádky při startu, během letu i při návratu na Zemi. Významnou novinkou je mimo jiné záchranný systém pro přerušení startu, který by měl během vzletu v případě havárie dostat modul s posádkou do bezpečí.

Zobrazit celou diskusi