Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nikola (26): Rakovina mi vzala obě prsa! Přítel si mě ale stejně vzal

Autor: Martina Neckářová - 
24. listopadu 2014
05:00

Vášnivá sportovkyně, abstinentka a nekuřačka. Přesto Nikola Samková zjistila, že rakovina žádná kritéria pro to, koho si vybere, nemá. Nahmatala si bulku v prsu!

„Byl to úplně všední den. Od rána jsem se v práci těšila na každodenní porci běhání. Neuběhla jsem mnoho, mohlo to být pět kilometrů, ale cítila jsem se opravdu vyčerpaně. Doma jsem sebou praštila celá zničená na postel a vtom jsem ucítila prudkou bolest v levém prsu. Nahmátla jsem si tam bulku,“ začíná vyprávět svůj příběh Nikola.

O problém se hned podělila s přítelem Martinem. Rodiče tím nechtěla prozatím strašit.

„Nebýt mého starostlivého přítele, asi jsem hned nikam nešla,“ říká. Právě díky nátlaku partnera se zastavila ještě před společnou dovolenou v pražském Mammacentru, kde jí lékaři udělali veškeré vyšetření, včetně odebrání vzorku, takzvané biopsie.

Po dovolené šok

„Po vyšetření jsem odjela s tím, že až se po dovolené vrátím, stavím se tam jen pro výsledek a určitě mi předepíší nějaká antibiotika, která mé obtíže jistě vyřeší,“ vypráví Nikola.

Po krásné dovolené ve Vysokých Tatrách přišla ledová sprcha. Lékaři Nikole diagnostikovali agresivní zhoubný nádor. Rozběhl se kolotoč chemoterapií. Celkem jich podstoupila osm.

„Během prvních čtyř chemoterapií jsem se snažila chodit do práce vždy 14 dní, další týden jsem nebyla schopná kolikrát dojít ani do koupelny. Ale být mezi lidmi a přáteli mi moc pomáhalo. V prosinci jsem již sílu pracovat neměla, ale zvládla jsem aspoň školu, dopsat diplomovou práci a s velkou dávkou sebezapření složit všechny zkoušky,“ popisuje mladá pacientka.

Ňadra, nebo život?

Chemoterapie Nikolu oslabila, ale vidina cíle, kdy jí tu »potvoru«, jak s oblibou říká, konečně vyndají z těla, byla nadosah.

„Bylo to velmi těžké rozhodnutí. Nechat si odstranit oba prsy? Nebo riskovat a podstoupit jen menší zákrok, aby vyřízli nádor? Rozhodla jsem se nechat si odstranit prsy oba a minimalizovat tak možnost recidivy onemocnění,“ říká vítězně.

Rakovina Nikole vzala vlasy, řasy, obočí, ale nevzala jí úsměv a radost ze života a dala jí manžela. V průběhu léčby se vdala. Po celou dobu jí po boku stál nyní již manžel Martin.

Dala jí také nové přátele z Aliance žen s rakovinou prsu, kde Nikola od října působí jako koordinátorka projektu Bellis Young & Cancer a snaží se pomáhat dalším mladým ženám, které postihla rakovina prsu.

 Nikola začala studovat psychologii a v budoucnu se chce věnovat onkologické psychologii, protože právě psychika hraje v boji s rakovinou velmi důležitou roli.

Nádory prsu

Podle statistických údajů je rakovina prsu nejčastějším zhoubným nádorovým onemocněním u žen. „Ročně je v České republice zjištěno téměř 5000 nových případů,“ vypočítává onkolog Jiří Vorlíček. Nejčastější výskyt je u žen mezi 50. a 60. rokem¨života.

Preventivní prohlídky

Ženy mezi 20. a 45. rokem života by měly být vyšetřeny jednou ročně gynekologem při preventivní gynekologické prohlídce. Ženy od 45 do 69 let by měly navíc absolvovat každé dva roky mamografické vyšetření.

Nikola: Nejtěžší bylo říct to rodičům

Co bylo na léčbě nejhorší?

„Nejtěžší na tom pro mě bylo jet k rodičům a říci jim ta slova: Mami, tati, jsem nemocná, mám rakovinu.“

Co doporučíte ženám, kterým lékaři diagnostikují rakovinu prsu?

„Rozhodně aby to nevzdávaly, aby bojovaly a užívaly si krásných chvil a žily život naplno, neztrácely naději, optimismus, život je krásný.“

Co bylo na tom všem pozitivního?

„Rakovina mi hodně vzala, obrátila mi život naruby, ale zároveň mi toho také hodně dala. Dostala jsem možnost poznat spoustu úžasných lidí, našla jsem spoustu nových přátel. Nalezla jsem svou životní cestu a smysl v práci, kterou chci v budoucnu vykonávat, a zároveň si život užívám opravdu naplno.“

Jaké jsou příznaky onemocnění?

✔ bulka nebo zatuhnutí v prsu

✔ zvětšení nebo změna tvaru a velikosti prsu

✔ zvětšení mízní uzliny v podpažní jamce

✔ zduření nebo zdrsnění kůže prsu

✔ změna barvy kůže prsu

✔ vtažení bradavky s výtokem nebo bez výtoku

Jaké jsou rizikové faktory?

✔ nadměrně kalorická jídla, nadbytek tuků

✔ kouření

✔ alkohol

✔ obezita

✔ časná menstruace – před 12. rokem života

✔ přechod po 50. roku

✔ užívání estrogenů v klimakteriu více než 10 let

✔ ženy prvorodičky po 30. roce života

✔ rodinná dispozice

lunatic ( 25. listopadu 2014 18:28 )

Můj osobní názor je takový,že rakovina je do jisté míry i genetické onemocnění,jakési předurčení;ze svého okolí znám spoustu případů jedinců,kteří se ničili,žili nezdravě ... a přesto se dožili vysokého věku. A koneckonců i já sám,jím velmi nezdravě,samé tučné a slané,užívám alkohol v nadměrném množství a velmi ponocuji-z posledních cca 25-ti let života jsem nejméně polovinu zcela probděl,nedělám si recesi ... takže bych měl být již teoreticky mrtev.Zapomněl jsem ještě podotknout,že pozvánky na všelikerá vyšetření adresuji koši,naposledy jsem byl u lékaře s komplikovanou zlomeninu kolene s úponem vastus medialis,protože to fakt rozchodit nešlo,došel jsem tam=do nemocnice po svých, i když ta bolest již nešla vydržet...

dfghjk ( 25. listopadu 2014 09:08 )

Je to kočka i bez koz, lidem okolo může říkat, že má kozy po tatínkovi, Takových je i bez rakoviny hafo.

vlasticka ( 24. listopadu 2014 20:42 )

Ale ty jizvy, lékaři u nás by byli nejspíš šikovnější.

marlen52 ( 24. listopadu 2014 17:12 )

moc ji fandím a je jenom dobře že se nestydí vyfotit takhle.pomůže tím hodně ženám.přeju hodně zdraví

tgbb. ( 24. listopadu 2014 16:16 )

Já ti rozumím, my, členové ČSSD, jsme všichni stejní dobytci.

Zobrazit celou diskusi