Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Medaile pro psa! Vyčenichal rakovinu více než pěti stům lidí!

Autor: dce - 
21. listopadu 2014
14:46

Labrador Daisy je učiněný zázrak – dokázala už pomoci 551 lidem! Vyčenichala totiž, že trpí rakovinou dříve, než na to přišli lékaři! Začala s tím už před lety u své majitelky – a zachránila jí tak život!

Daisy je od pohledu zcela obyčejný labrador – jenže ona je všechno, jen ne obyčejná. Dokáže u člověka objevit rakovinu jen díky svému silnému čichu! Její majitelka – doktorka Claire Guest – ji trénovala, aby dokázala toto vražedné onemocnění vyčenichat z dechu nebo moči nemocných.

Prvním, koho Daisy označila, byla přímo Claire. „Několikrát do mě šťouchala, pokládala mi packy na prsa a nedala se odbýt! I když jsem ji odstrčila, vrátila se – byla tak vytrvalá, že se mi udělaly modřiny,“ vysvětlovala Claire, které pes zachránil život.

Po několika dnech Claire objevila drobnou bulku – ta byla sice jen neškodnou cystou – ale mnohem hlouběji měla v prsu rakovinu. Tu dokázali lékaři podchytit v raném stadiu, a ušetřili tak Claire mnoho bolesti i hodin v nemocnici.

Daisy za deset let svého dosavadního života takto diagnostikovala více než pětistovce lidí rakovinu. Za svou práci byla dokonce oceněna medailí za zásluhy. A to čelila velké konkurenci – obstála i proti psovi, který dokáže vyčenichat bombu!

stepanmaheu ( 23. listopadu 2014 07:47 )

Tak to je velmi kvalitni článek, plný zdrojů a objektivního infa. Bože, to je odpad ten Blesk http://www.strihanipsunavarova.cz/opakujte-po-mne-pes-neni-vlk/

naidka ( 21. listopadu 2014 17:36 )

naidka ( 21. listopadu 2014 17:36 )

Pokud pes vyčenichá miny, drogy, lidi v závalu .... tak snad i nemoc. Pro objektivnost měli uvést, u kolika lidí rakovinu nerozpoznal. Jestli se pes dá k takové diagnostice vycvičit, potom by mohli zavést centra pro jejich výcvik - podobně jak je tomu u vyhledávacích a asistenčních psů.

cernykondor ( 21. listopadu 2014 17:32 )

Nicneříkající a sprosté příspěvky se mají mazat.

zigzag ( 21. listopadu 2014 15:14 )

Sikovnej hafan, doufàm, ze lidi typu skarohlìd pavel tapetàr rovnou vocurà jak patnìk u silnice.

Zobrazit celou diskusi