Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zavřeli kdysi nejbohatšího Poláka: Kvůli dvě dekády staré vraždě bez mrtvoly!

Autor: ČTK - 
4. listopadu 2014
16:46

Polská policie kvůli podezření ze zosnování vraždy novináře, který zmizel před více než 20 lety, dnes zatkla někdejšího nejbohatšího Poláka a bývalého senátora. Aleksandru Gawronikovi, který je nechvalně známý i mnohými finančními podvody, hrozí až doživotí!

Gawronik podle policistů podnítil vraždu tehdy čtyřiadvacetiletého poznaňského novináře Jaroslawa Zietary, který je nezvěstný od září 1992. Vinu popřel, další podrobnosti prokuratura dosud nezveřejnila.

Někdejší poznaňský senátor si nadělal jmění v přelomovém roce 1989, kdy otevřel první síť legálních směnáren v západním Polsku. Prakticky od začátku měl opletačky se zákonem, v 90. letech jej ale zachránilo zvolení do horní komory parlamentu.

V roce 2004 skončil za mřížemi kvůli podvodům s vratkami daně z přidané hodnoty, na které mu prý půjčil kapitál známý zločinecký gang. Odsouzen byl na devět let, ale před čtyřmi lety byl propuštěn na svobodu. Loni skončil v domácím vězení s elektronickým náramkem na noze kvůli neplacení pokut.

Zietarovo zmizení na cestě do redakce bylo roky u ledu, než se před třemi lety příbuzným a polským novinářům podařilo dosáhnout nového vyšetřování. Předminulý měsíc však prokuratura zveřejnila portrét pravděpodobného najatého zabijáka, údajně cizince z východu, a dnes následovalo zatčení bývalého podnikatele, s nímž byl cizinec viděn.

"Jsme blízko objasnění zločinu," řekl dnes novinářům prokurátor Artur Wrona. Nicméně dodal, že úspěchem bude až pravomocný rozsudek.

Zatím se však nepodařilo ani nalézt tělo oběti. Média kvůli polským zákonům zatím označují podezřelého jen křestním jménem a iniciálou příjmení, polská verze internetové encyklopedie Wikipedia rovnou píše o Aleksandru Gawronikovi.

franta43 ( 4. listopadu 2014 20:33 )

v ČR by ho nezatkli kvůli promlčení vraždy.

tarot666 ( 4. listopadu 2014 18:39 )

Takže v Polsku mají taky Janouška,jenže tenhle náš se nedostal do senátu...ale sedí tam jiné větší kurvy

Zobrazit celou diskusi