Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Evropa má nového »prezidenta«: Stane se jím Donald Tusk!

Polský premiér Donald Tusk byl na summitu Evropské unie zvolen do čela Evropské rady.
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
30. srpna 2014
21:24

Polský premiér Donald Tusk byl na summitu Evropské unie zvolen do čela Evropské rady, tedy takzvaným unijním prezidentem, který řídí vrcholné schůzky členských zemí. Od prosince na dva a půl roku nahradí Hermana Van Rompuye. V čele evropské diplomacie vystřídá Catherine Ashtonovou italská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová. Italku, která se tak stane místopředsedkyní budoucí Evropské komise, ještě musí ve funkci potvrdit Evropský parlament.

Van Rompuy rozhodnutí summitu nejprve oznámil na twitteru. Na následující tiskové konferenci prohlásil, že oba kandidáti dostali plnou podporu členských zemí. Bylo to prý pro něj velmi důležité, proto absolvoval několik kol vyjednávání. Nominace Mogheriniové byla podle něj učiněna také v dohodě s šéfem budoucí Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Jeho tým by měl začít pracovat 1. listopadu.

Rozhodnutí o obou nominovaných není překvapením, jejich jména se v diskusích před nynějším summitem opakovala stále častěji. Přesto se na nominaci Mogheriniové v létě minulý unijní summit shodnout nedokázal, některým zemím tehdy vadil její údajně příliš měkký přístup vůči Rusku. Tuska zase někteří kritizovali za poměrně slabou jazykovou vybavenost.

Podle Van Rompuye budou pro Tuska největšími výzvami stagnující ekonomika EU, krize okolo Ukrajiny a Ruska a místo Británie v Evropské unii. "Tři otázky, které budou od Evropské rady vyžadovat jasné vedení," poznamenal Van Rompuy. Tusk bude také předsedat jednáním zemí eurozóny, přestože Polsko společnou měnu nepoužívá.

Tusk novináře oslovil v polštině. Označil se za politika ze země, která hluboce věří ve význam spojené Evropy. "Jsem přesvědčen, že k EU neexistuje inteligentní alternativa," prohlásil Tusk. Připustil, že výzvy, které stojí před unií nyní, do prosince nezmizí. Jeho premiérské zkušenosti prý ukazují, že fiskální disciplína a ekonomický růst nejsou v rozporu. "Budeme hledat, jak tyto cíle zkombinovat," řekl novinářům sedmapadesátiletý politik.

Podle Tuska musí EU v krizích jako je Ukrajina či Libye najít společný hlas. "Musíme spojit síly. Svým sousedům na východě a jihu pomůžeme, pokud budeme schopni zaujmout společnou pozici. Musíme být odvážní a odpovědní, k překonání výzev v sousedství EU je důležitý selský rozum i představivost," myslí si.

Podle Tuska si také není možné představit Evropskou unii bez Británie. Je proto prý možné nalézt dohodu nad návrhy reforem unie, které předkládá britský premiér David Cameron. Dosavadní šéf polského kabinetu se v této souvislosti zmínil například o problematice volného pohybu pracovních sil.

Jedenačtyřicetiletá levicově orientovaná italská politička Mogheriniová podotkla, že nynější krize představují pro EU velké výzvy. "Máme krize okolo Evropy, máme krize na evropské půdě. Od Iráku a Sýrie, přes Libyi... Když v Bruselu roztočíte kompas, krize a utrpení jsou všude okolo," poznamenala s tím, že si je vědoma náročnosti své budoucí funkce.

V odpovědích novinářům se pak Tusk vyslovil pro odvážné, ale zároveň rozumné a efektivní řešení ukrajinské krize. Mogheriniová zase připomněla, že snahou EU bylo zprostředkovát dialog. "Ještě bude čas diskutovat, zda tento přístup bude mít úspěch. V těchto hodinách se zdá, že tomu tak není," poznamenala. Proto se prý musí EU při práci na dalších sankcích snažit udržet otevřené diplomatické kanály. "Je naší úkolem udělat oboje a doufat, že moudrá kombinace bude efektivní. Což dosud nebyl ten případ," dodala.

Unijní summit, který dnes o obou personálních otázkách rozhodl, bude dnes večer ještě řešit právě možné přitvrzení protiruských sankcí.

daktar ( 2. září 2014 18:03 )

Donald Tusk https://m.facebook.com/photo.php?fbid=627175327398773&id=100003189357622&set=pcb.627177074 065265&source=48&ref=bookmark Tusk - otec https://m.facebook.com/photo.php?fbid=627175334065439&id=100003189357622&set=pcb.62717 7074065265&source=48&ref=bookmark

zabibol ( 31. srpna 2014 20:50 )

Krast. Tak to hlavně od komunistů.

zabibol ( 31. srpna 2014 20:50 )

30 000 zabitých polských důstojníků a vojáků zbabělými ruskými hyenami. Poláci dobře vědí, odkud hrozí satan.

mokobuko ( 31. srpna 2014 18:42 )

Židovský Polák, to tu ještě chybělo.

ernstthal ( 31. srpna 2014 10:42 )

Už i Polák s armádou má větší váhu než Klausův vytunelovaný tygr východní Evropy ..A to se o Polácích říká že kradou,no v Čechách by se mohli ještě učit od lobistů a cikánů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa