Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policisté zadrželi bukvice: Lesní zákon jejich sběr zakazuje!

Sběrači bukvic škodí lesům!
Sběrači bukvic škodí lesům!  (Autor: Profimedia)
Autor: dce - 
4. listopadu 2014
16:30

Litvínovští policisté zabavili desítky kilogramů nelegálně nasbíraných bukvic. Na celou věc upozornil uvědomělý občan – podivoval se nad zvláštním srocením romských obyvatel u automobilu na sídlišti Janov. 

Muž, který policisty zavolal, si totiž myslel, že auto rozebírají. Ukázalo se, že jim šlo o něco úplně jiného. Policisté totiž zjistili, že jde o sběrače lesních plodů – konkrétně bukvic. Většina sběračů se ovšem rozprchla neznámo kam.

Policii se přesto podařilo zadržet jednu ženu a pytel bukvic, který vážil téměř 120 kg! Podobně jako velký plošný sběr borůvek a jiných lesních plodů je i sběr bukvic nelegální. Tedy bez povolení vlastníka lesa, které dotyčná žena neměla.

Za kilo bukvic totiž můžete zaplatit až sto korun. A na co je kupci používají? Zcela prostě z nich pěstují stromky, které pak za draho prodávají zpět majitelům lesů a lesníků, kteří nemají vlastní lesní školky.

„V tomto případě žena nakonec povolení přinesla dodatečně, takže jsme jí bukvice vrátili. Většinou ale povolení nemají a my pak zabavené bukvice předáváme majitelům lesa, kteří je zkrmí nebo zpracují. Běžné množství zabavené sběračům je pět deset kilo, u překupníků přes sto kilo,“ řekl serveru idnes.cz velitel litvínovské městské policie Zdeněk Urban.

sars ( 4. listopadu 2014 22:27 )

 Chápu vlastnictví lesa, .Ty lidi vám vypěstují stromky které potřebujete a nemáte kde je pěstovat, tak to není až tak spatně. ..

a-z- ( 4. listopadu 2014 20:39 )

Policisté zadrželi bukvice: Lesní zákon jejich sběr zakazuje---------------- A na ulici je sebrat můžou?

srdcovadama111 ( 4. listopadu 2014 19:41 )

nemám slov....kdo z bílých by sbíral mrňavé bukvice....je to šikana chudých

londynskypes ( 4. listopadu 2014 18:06 )

naidka

naidka ( 4. listopadu 2014 17:28 )

Pejsane, postřééééh !

Zobrazit celou diskusi