Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zázrak medicíny: Lékaři oživili tři mrtvá srdce!

Autor: kat - 
25. října 2014
08:01

To vypadá na pořádný zvrat v dějinách medicíny. Lékaři v australském Sydney vůbec poprvé provedli transplantaci mrtvého srdce! Pro jistotu hned třikrát. Co na zázrak medicíny říkají přední čeští experti?

Za celou senzací stojí zázračný roztok, který zpomaluje odumírání buněk, brání poškození srdce nedostatkem kyslíku a podporuje »restart« mrtvého orgánu v novém těle.

„Ze srdce odčerpáme zbytky krve, naložíme je do roztoku a napojíme na umělý oběhový systém, kde se zahřívá a po chvíli začne opět bít,“ popsal revoluční metodu kardiolog Peter MacDonald z australské nemocnice.

Dosavadní metody naopak před transplantací udržovaly srdce od dárců v chladu. V Nemocnici sv. Vincenta v Sydney už unikátní metoda, na níž vědci pracovali 12 let, zachránila tři životy! A všichni doufají, že do budoucna jich budou miliony! Podle lékařů by metoda měla čekajícím dárcům dát o 30 procent víc srdcí vhodných k transplantaci.

Dosud byli totiž schopni transplantovat pouze bijící srdce dárců s mozkovou smrtí. Teď už umí vzkřísit i srdce, které přestalo bít před 20 minutami! »Pokusným králíkem« se před devíti týdny stala důchodkyně Michelle Gribilas (57). „Připadám si jako nový člověk. Předtím jsem se cítila jako na smrtelné posteli a teď je mi skvěle, denně chodím na procházky,“ raduje se paní Michelle.

Druhým pacientem po úspěšné transplantaci je tesař Jan Damen (44), otec tří dětí. A třetí, který dostal mrtvé srdce teprve tento týden, zatím zůstává v anonymitě.

Blesk.cz požádal o názor přední české experty

Docentka Eva Pokorná, vedoucí oddělení odběru orgánů a transplantačních databází

 

Docentka Eva Pokorná popsala, o jaký druh transplantace šlo. Docentka Eva Pokorná popsala, o jaký druh transplantace šlo. | Blesk - Daniel Černovský

V České republice se provádí transplantace srdce od roku 1984. Ve všech případech se stal dárcem srdce zemřelý člověk, u kterého byla stanovena smrt mozku podle přesných a zákonem přísně daných kritérií a jehož srdce ještě díky podpoře léky a okysličování krve umělou plicní ventilací stále mělo srdeční akci - stále tlouklo - "žilo". V Austrálii dle zprávy odebrali srdce od dárce s tzv. nevratnou zástavou krevního oběhu, dříve se také kategorii těchto dárců říkalo dárci po smrti srdce.

Ve světě se běžně od takových dárců odebírají ledviny, játra, slinivka břišní a plíce. I v České republice zákon kategorii dárců s nevratnou zástavou krevního oběhu uznává a byly i u nás provedeny odběry a transplantace ledvin získané od těchto zemřelých dárců. Srdce dosud k transplantaci odebráno nebylo a užití nové metody australských vědců by mohlo být cestou, jak zvýšit počet transplantací srdce a jak dát šanci na život více pacientům, kteří na transplantaci srdce čekají.

 

Jan Pirk, přednosta Kardiocentra pražského IKEMu

Přednosta Kardiocentra pražského IKEMu Jan Pirk si myslí, že se chtějí australští lékaři jen zviditelnit. Přednosta Kardiocentra pražského IKEMu Jan Pirk si myslí, že se chtějí australští lékaři jen zviditelnit. | Blesk

Není to žádný zázrak. S touto metodou roztoků, které používají v Austrálii, pracujeme mnoho let. Slouží k převozu srdce od dárce k příjemci. Myslím, že se tamní kardiologové chtějí jen zviditelnit. Před dvěma lety na kongresu se totiž ukázalo, že australský transplantační program je hodně špatný. Téměř 1⁄4 tamních pacientů s transplantovaným srdcem končí na mechanické podpoře.

Zobrazit celou diskusi