Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž, kterému jako prvnímu transplantovali umělé srdce: Po 75 dnech zemřel!

Muži transplantovali umělé srdce. Po 75 dnech zemřel.
Muži transplantovali umělé srdce. Po 75 dnech zemřel.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
3. března 2014
23:01

Dostal privilegium stát se prvním člověkem na světě, jemuž transplantují umělé srdce. Nadšení z šance na nový život ale netrvalo příliš dlouho. Vydrželo celých 75 dní - teď ale muž zemřel.

Ve Francii dnes zemřel pacient, kterému bylo poprvé v historii zdravotnictví transplantováno umělé srdce. S orgánem se udržel naživu 75 dní. Nové srdce dostal v pařížské nemocnici Georgese Pompidoua krátce před Vánocemi pacient trpící srdeční nedostatečností.

Prototyp zhotovený skupinou vědců z různých zemí plnil v plné míře funkce skutečného srdce, díky senzorům reguloval srdeční tep a příliv krve. Na jeho vývoji pracovali specialisté deset let.

Francouzská společnost Carmat, která krevní čerpadlo vyvinula, už po úspěšné transplantaci varovala, že na optimistické závěry je ještě příliš brzy.

Umělé srdce má hmotnost 900 gramů, je tedy asi třikrát těžší než průměrné srdce zdravého člověka. Je závislé na externí baterii s řídící jednotkou, které musí mít pacient stále při sobě. Funkčnost umělého orgánu byla podle jeho výrobců odhadnuta na dobu až pěti let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi