Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Hrdina přestřelky v kanadském parlamentu: Zbraň tasil naostro poprvé, zabil s ní útočníka!

Autor: ČTK, shp - 
23. října 2014
17:54

Celá Kanada oslavuje Kevina Vickerse (58) jako svého hrdinu. Člen čestné stráže tasil poprvé v životě naostro zbraň a s klidnou hlavou s ní zastřelil útočníka Michaela Zehafa-Bibeaua před dveřmi do jednacího sálu kanadského parlamentu.

Maskovaný střelec nejprve smrtelně zranil vojáka držícího stráž u válečného památníku v Ottawě. Poté se strhla divoká přestřelka i v nedaleké budově parlamentu, kde v té chvíli právě zasedala vláda. Bělovlasý Vickers, který je už dědečkem, zůstal během tohoto chaosu klidný, šel do své pracovny, vzal si zbraň a přesnou střelou útočníka zabil, aby již nemohl dále vraždit, napsal americký deník Washington Post. Poté prý zavolal své matce, aby jí řekl, že je v pořádku.

Poslanci kanadského parlamentu "vděčí za svou bezpečnost a za své životy čestné stráži Kevinu Vickersovi, který zastřelil útočníka přímo před jednací místností," napsal na komunitní síti Twitter jeden z poslanců Craig Scott. Podle televizní stanice CBC sloužil Vickers téměř 30 let u Královské kanadské jízdní policie (RCMP). Kdysi měl například na starosti i ochranu během návštěvy britské královny Alžběty II. a prince Andrewa.

A i když během zahájení jednání parlamentu vypadá v černém obleku, třírohém klobouku a s ceremoniálním mečem jako z jiné doby, patří mezi moderní policisty. V minulosti pracoval na oddělení vražd i drogových deliktů. „Nemohu na něj být více hrdý, než jsem teď,“ uvedl jeho bratr John Vickers. Kevin byl podle něj "vždycky odhodlaný sloužit lidem a své zemi". „Možná to vypadá hrdinsky, ale Kevin se zachoval jako Kevin,“ dodal.

babcaa ( 23. října 2014 22:02 )

Čteš i něco kromě nadpisu? Pro tu zbraň si došel do kanceláře

japos22 ( 23. října 2014 20:21 )

Čestná stráž s ostře nabitou není až tak jenom čestná Nějak se jim říkat musí

babcaa ( 23. října 2014 20:05 )

To si pleteš čestnou stráž s ochrankou

danoch ( 23. října 2014 19:59 )

Podle mě jenom dělal svojí práci,tak jakej hrdina.

lug70 ( 23. října 2014 19:47 )

U nás by si za zastřelení útočníka moc hrdinské slávy neužil, ale spíš by byl ještě vláčen policejní a justiční mašinérií.

Zobrazit celou diskusi