Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Šťastná houba pro dlouhý věk: Lesklokorka lesklá!

Autor: Zuzana Pšenicová - 
19. října 2014
22:00

Je známo, že některé houby mají léčivé účinky. Ovšem skutečnou hvězdou mezi nimi je Lesklokorka lesklá neboli reishi. V Asii ji používají jako lék už víc jak 4000 let.

Lesklá červeno-oranžová houba například v Číně symbolizuje dlouhý věk, dobré zdraví i nesmrtelnost. Právem se jí přezdívá »šťastná bylina«.

Teprve v 70. letech minulého století byla zkoumána v laboratořích a ty potvrdily, že má nejvíc léčivých látek ze všech hub. Především to jsou glukany, imunoproteiny, triterpenoidy a nukleosidy.

Plodnice lesklokorky obsahují velké množství organicky vázaného germania, které zvyšuje příjem kyslíku krví až 1,5x a působí jako silný imunostimulant.

Nemá vedlejší účinky

Velmi cennou složkou lesklokorky jsou triterpenoidy, kterých bylo v houbě zjištěno několik desítek. Lesklokorka je zatím jediná houba, u které byly zjištěny v takto vysokém množství.

Působí protizánětlivě a podporují zejména funkci jater, žaludku a mají vliv na snižování obsahu tuků a hladiny cholesterolu v krvi. Nemají vedlejší účinky jako protizánětlivé látky hormonální povahy – kortikoidy.

Konzumace lesklokorky je vhodným prostředkem při vysokém krevním tlaku, snižuje hladinu cholesterolu, je prevencí trombogeneze a rozpouští krevní sraženinu. Triterpenoidy přispívají také k ochraně cév před aterosklerózou tím, že brání agregaci krevních destiček.

Zabraňuje stárnutí

Velmi účinnou se lesklokorka ukázala v případě léčby plicních chorob a srdce. Během klinických pokusů byl 2000 pacientům trpícím chronickou bronchitidou podáván prášek z plodnic lesklokorky v sirupu.

Již po 2 týdnech se u 60–90 % pacientů projevilo zlepšení zdravotního stavu. Proti stárnutí Starý čínský text z roku 500 n. l. doporučil starým lidem používat lesklokorku pro osvěžení paměti, zvýšení orientace a soustředění.

Nyní se už ví, že je to důsledek vlivu houby na regulaci metabolismu, zvýšení tvorby bílkovin v krevní plazmě a kostní dřeni, což zabraňuje stárnutí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ochcallis ( 19. října 2014 22:13 )

Do háje s lesklokorkou, to si radějí naleštím ocas to je nejlepší elixír mládí

Zobrazit celou diskusi