Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Floridě rodina zažívala hurikány, „doma“ ji čekal výbuch munice

Autor: sč, dce - 
17. října 2014
16:15

Monika Ševčíková (37) žila 14 let na Floridě a ve Španělsku. S rodinou se nakonec vrátila na rodné Valašsko, kde hledala klid a pohodu. Po čtvrtečním výbuchu muničního skladu se ale bála o život a je rozčarovaná.

„Je to paradox. Na Floridě byly hurikány. Myslela jsem, že tady budeme opravdu v bezpečí. Že je to pro děti to nejlepší. Je tu i krásně a čistý vzduch,“ vysvětlila svůj návrat. V rodných Vlachovicích rodina postavila dům a zakotvila se syny Christianem (5) a Jonášem (3). A přišel šok.

Když přišly exploze a začaly se samy otevírat v domě ventilačky a masivní dveře začaly praskat a vytrhly se z pantů, Monika dostala strach. „Sebrala jsem pasy, notebook, sbalila děti a s manželem jsme ujížděli do Valašských Klobouk. Bála jsem se,“ přiznala. Podotkla, že lidé před lety sepisovaly petice. Nesouhlasili, aby se tam likvidoval raketový odpad, ale nic nepomohlo. „Nikdo neví, co tam je.“

 

Záchranné práce komplikovalo včera deštivé počasí. Dlouho nemohl vzlétnout vrtulník s termovizí. Z místa se stále ozývaly menší detonace. Nelze tak vstoupit do požářiště ani použít požární tank. Policie zřídila pro obyvatele speciální telefonní linku 974 666 555.

Video Jarmila Fiedorová (76) - Je tu chráněné území a takou tu máme hrůzu - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Dva muži (56, 59), kteří v objektu pravděpodobně zahynuli, jsou i nadále pohřešováni. Policisté ani hasiči se k objektu nemohou přiblížit - v objektu je pravděpodobně stále munice, která by mohla záchranné práce ohrozit. To ostatně potvrdily i další páteční výbuchy.

Z postiženého místa se ozval jeden slabší a druhý silnější výbuch. Desítky policistů jsou rozmístěny v okruhu asi dvou kilometrů a celou oblast nepřetržitě střeží. Střední škola je nadále uzavřená, stejně tak celý areál bývalých Vlárských strojíren. Příjezdové cesty jsou průjezdné,“ řekla serveru novinky.cz mluvčí Krajského ředitelství policie ČR ve Zlíně Monika Kozumplíková.

tarka ( 18. října 2014 10:07 )

Pleskáči, máte špatný informace, už 16. října dopoledne řekl idnes.cz mluvčí hasičů Netopil: "Celý areál jsme evakuovali. Oba pohřešovaní, kteří se měli pohybovat v blízkosti haly, kde došlo k výbuchu, se nám přihlásili a jsou v pořádku"

bergen ( 18. října 2014 06:52 )

Ta petice proti opravdu byla v té době jsem ve Vlachovicích pracoval,ale prachy rozhodly!!!Jsem zvědavý,kdo to vřechno zaplatí.Dřevěnou chatičku vám tu stavební uřad nepovolí na vlastním pozemku postavit,ale smetiště z našeho krásného kraje si lobistické firmy za špinavé peníze dělají.Lidi bděte!

hofihofi ( 17. října 2014 20:07 )

No cococo, chteli munici zlikvidovat tak to udelali. Ale tak vidite sami jakou vahu maji petice.

kukuku ( 17. října 2014 19:46 )

"Podle ČT byli dva zaměstnanci nezvěstní. Naštěstí už jsou v pořádku." Asi v práci nebyli a příchod do práce jim cvakli kolegové.

tigrusenko ( 17. října 2014 18:32 )

 Jen jestli tam nebyl černý sklad metanolu.

Zobrazit celou diskusi