Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Marnivá ministryně? Za luxusní oblečení prý utratila miliony ze státní kasy!

Autor: simao, ČTK - 
17. října 2014
09:04

Jmenuje se stejně, jako vdova po legendárním hudebníkovi Johnu Lennonovi - Yoko Ono. Yoko Obuchi (40) je přitom vycházející hvězdou japonské politiky. Možná budoucí premiérka. Srazit ambice jí však může skandál, který se kolem ní rozpoutal. Ze státních financí měla utratit miliony za módu!

Yoko Obuchi se dnes v japonském parlamentu stala terčem kritiky kvůli zprávám, že miliony jenů z darů na politické účely v minulých letech utratila za kosmetiku, luxusní oblečení a módní doplňky. O problémech nejvýznamnější zástupkyně nové vlny žen v japonské vládě informovala agentura AFP.

Tuhle matku dvou dětí přitom v září premiér Šinzó Abe jmenoval první ženou v čele vlivného ministerstva hospodářství, obchodu a průmyslu, které má mimo jiné dohled nad energetickým sektorem. Do kabinetu se dostala spolu s dalšími pěti ženami po nedávné reorganizaci vlády. 

Její povýšení bylo vnímáno jako součást snahy premiéra Abeho podpořit angažovanost žen v politice i všeobecně na japonském pracovním trhu. List Mainiči šimbun však dnes napsal, že Yoko Obuchi během pěti let do roku 2012 utratila z peněz od dárců více než deset milionů jenů (dva miliony Kč) za věci nijak nesouvisející s politikou. 3,62 milionu jenů (740 tisíc korun) pak měla utratit v butiku, který provozu manžel její sestry.

Stížnosti na mrhání financemi jsou v Japonsku poměrně běžné. Obuchi je dcerou bývalého japonského premiéra a dnes v parlamentu popřela, že by byla v aféře osobně zapletena.

mirkazam ( 17. října 2014 11:48 )

přesně to jsem chtěla napsat...ten špidlatý myší ksicht

trhnisinadledvinkou ( 17. října 2014 09:51 )

no, moc jí to nepomohlo

alex80 ( 17. října 2014 09:38 )

Jako starostka Prahy 3 Hujová.Kupovala z rozpočtu oblečení,kosmetiku,večeře i grily pro kámoše.z toho by člověk bl...il

Zobrazit celou diskusi