Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pro-demokratické demonstranty v Číně už vyhání i obyčejní lidé: Neblokujte nám silnice!

Autor: ČTK - 
13. října 2014
08:45

Policie v Hongkongu dnes ráno odstranila některé z barikád, které tam postavili demonstranti žádající demokratické volby. Policejní činitelé ale později prohlásili, že demonstranti mohou v ulicích města zůstat. Protestující už více než dva týdny blokují některá klíčová místa ve městě, včetně dopravních komunikací. 

Proti prodemokratickým demonstrantům se dnes postavilo také několik set rozzuřených lidí, kteří žádali odstranění barikád blokujících ulice. Dav lidí se chtěl vydat k demonstrantům, ale zadržela je policie. Podle jejích informací lidé zůstali stát před jednou z barikád a skandovali: "Uvolněte cestu!" Někteří se pokoušeli barikádu rozebrat, zatímco je z druhé strany barikády sledovali protestující. 

Svědci uvedli, že protestující studenti v obchodní a vládní čtvrti Admiralty, kde se nachází hlavní místo demonstrací, nyní stojí tváří v tvář zesíleným policejním silám. Mnozí demonstranti se vybavili plynovými maskami a ochrannými brýlemi v přípravě na možné použití slzného plynu a pepřových sprejů. Agentury zatím žádné střety demonstrantů s policií nehlásí. 

Odstraňování barikád a zvýšená přítomnost policistů, včetně zásahových složek, jsou za dva týdny prvními známkami toho, že úřady jsou připraveny naplnit hrozby správce Hongkongu Leunga Čchun-jinga. Ten o víkendu řekl, že odstoupit nehodlá, že blokáda klíčových míst asijského finančního centra nemůže trvat donekonečna a že je připraven použít k odstranění zátarasů v krajním případě i sílu. 

"Nechtějí nás dnes všechny vytlačit. Chtějí, aby byla oblast protestů co nejmenší a aby se silnice otevřely pro dopravu," řekl Reuters jeden z protestujících ve čtvrti Admiralty. 

Demonstranti se pod příslibem jednání minulý týden z centra města stáhli, vláda ale jednání zrušila a od pátečního večera ale již opět blokují dopravní komunikace a další významná místa. Hongkongské úřady označují blokády za nelegální. 

Účastníci protestů žádají již dva týdny zrušení kontroverzní volební reformy, kterou schválila čínská vláda, a odvolání správce Leunga. Hongkong se před 17 lety vrátil pod čínskou správu s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod. 

Peking ale v srpnu odmítl požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v příštích volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího vůdce. Kandidáty musí nejprve nominovat a schválit většinou hlasů speciální výbor a až pak o nich budou moci hlasovat voliči, nařídila vláda

tgbb ( 13. října 2014 10:04 )

slušní lidé pracují, na majdanu na ukrajině 3 měsíce v kuse fašisti z USA a oligarchové platili desetitisíce teroristům jídlo pití, výzbroj, aby provedli nacistický puč a k moci dosadili loutkovou vládu USA , sýrie, libye, egypt to samé, http://zvedavec.org/komentare/2014/10/6177-zluta-revoluce-v-hong-kongu.htm

zdrclamrdka ( 13. října 2014 09:54 )

a nejraději by jim nakopali do pr.delí, což jsme při sametovce měli udělat taky

wimr ( 13. října 2014 09:31 )

kde si něco začly ty dobytkové studentský tak to byl vždycky průs.er

tgbb ( 13. října 2014 09:18 )

teroristi alkajdy USA , majdanisti nejsou pro-demokratičtí demonstranti , jedná se o teroristy USA , jako pučisti 1989 v čssr = teroristi , tihle teroristi provedli puič na ukrajině, v sýrii, libyi, egyptě ,tunisku, a pokud země necce občanskou válku musí s nimi zacházet jako se špiony USA = s alkajdou

andorea ( 13. října 2014 09:08 )

Takže volně přeloženo: protestujících studentů dělajících bojdel mají plné zuby už i obyčejní občané.

Zobrazit celou diskusi