Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vražda v rádiu: Přímo během vysílání zastřelili vůdce protestního hnutí v Mexiku!

Autor: ČTK, tp - 
12. října 2014
22:31

V přímém přenosu zastřelili vůdce protestního hnutí v rádiu v Mexiku. Prozatím neznámí lidé vešli do rozhlasové stanice, zabili kontroverzní postavu této země a zase zmizeli, aniž by něco udělali komukoli dalšímu!

Posluchači rozhlasové stanice ABC v mexickém státě Sinaloa uslyšeli v sobotu během rozhovoru s vůdcem místního protestního hnutí tři výstřely následované výkřiky "Zabili ho, zabili ho!" Neznámí muži přišli zastřelit kontroverzní postavu zdejšího veřejného života Atilana Romána přímo do rozhlasového studia.

Aktivista útok nepřežil, zaměstnancům rádia se nic nestalo, uvedl dnes deník El País. Román se stal veřejně známou figurou poté, co se před téměř desetiletím postavil do čela hnutí protestujícího proti stavbě přehradní nádrže Picachos ve státě Sinaloa, jejíž zprovoznění vláda slíbila vysídleným obyvatelům lokality štědře kompenzovat. Když vůdce protestů hovořil v pravidelném rozhlasovém pořadu "Tady je má země", vtrhli do studia dva muži, udeřili jej a třemi výstřely sprovodili ze světa. "V tomto případě nemluvil nijak silně kriticky, hovořil o zemědělských otázkách," popsal agentuře AFP charakter posledního Románova rozhovoru Sergio Ontiveros, ředitel deníku El Sol de Mazatlán, který s rozhlasovou stanicí ABC sdílí stejnou budovu.

Útočníci poté zmizeli, aniž se policii podařilo přijít na jejich stopu. Postřelený aktivista zemřel po převozu do nemocnice. Román byl oponentem mexické federální vlády, které vytrvale připomínal nedostatky ve zmíněných kompenzacích. Zatímco vláda slíbila místním obyvatelům 70 milionů pesos (113 milionů korun), podle Romána dostali pouze desetinu této částky. Předloni strávil dva týdny ve vězení poté, co zorganizoval blokádu významných silnic v hlavním městě Sinaloy Culiacánu.

V poslední době jeho hnutí usilovalo o povolení rybolovu ve zmíněné přehradě, z něhož chtěli místní učinit zdroj příjmů. Románovi kritici aktivistovi vyčítali, že se prý obohacoval na úkor hnutí a peněz, které do něj plynuly. Část z nich údajně použil například na plastickou operaci, kterou hodlal vylepšit svůj vzhled.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tymitaky ( 13. října 2014 00:30 )

To je takový folklór v Mexiku normální.

Zobrazit celou diskusi