Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

V zajetí teroristů konvertoval k islámu, přesto mu chtějí setnout hlavu: Bojím se že umřu, napsal v dopise

Autor: ČTK - 
6. října 2014
11:32

Rodiče Američana Petera Kassiga, kterého zadržují teroristé z Islámského státu, zveřejnili dopis, který jim jejich syn napsal ze zajetí. V textu, který dostali letos v červnu, jim šestadvacetiletý muž mimo jiné píše, že "se bojí, že umře", uvedla britská BBC. Radikálové minulý týden v pátek pohrozili, že Kassig má být dalším na řadě, komu chtějí setnout hlavu.

Kassig, který v zajetí konvertoval k islámu a nechává si říkat Abdar Rahmán, v dopise mimo jiné napsal: "Samozřejmě, že se bojím, že umřu, ale nejhorší je to nevědění, uvažování, doufání a přemýšlení nad tím, jestli mám ještě vůbec doufat." Rovněž ho trápí, jakou bolest současná situace způsobuje jeho rodině. "Jsem velmi smutný z toho, že se tohle všechno děje a čím si vy všichni doma procházíte," uvedl zadržovaný Američan. "Jestliže zemřu, myslím si, že mě i vás může utěšit alespoň to, že k tomu došlo, když jsem se snažil zmírnit utrpení a pomoci lidem v nouzi," dodal.

 

Kassig sloužil v americké armádě v době války v Iráku, kde byl podle záznamů Pentagonu nasazen od dubna do července 2007. Po propuštění z armády ze zdravotních důvodů se stal laborantem záchranné služby a odcestoval v roce 2012 do Libanonu. Působil jako dobrovolník v nemocnicích a ošetřoval palestinské uprchlíky a Syřany utíkající před válečným konfliktem ve své zemi, uvedla jeho rodina.

Unesen byl loni 1. října, když cestoval do východosyrského města Dajr az-Zaur jako pracovník Speciální služby akutní pomoci a podpory (SERA). Tuto nevládní organizaci sám založil koncem roku 2012 s cílem ošetřovat uprchlíky ze Sýrie prchající přes hranici do Turecka.

"Pokud jde o mou víru, modlím se každý den a v tomto smyslu nejsem naštvaný ohledně situace, ve které se nacházím," uvedl Američan rovněž v dopise rodičům, který zakončil slovy: "Miluji vás."

Islamisté, kteří obsadili rozsáhlá území v Iráku a Sýrii, zveřejnili minulý týden v pátek videozáznam zachycují brutální vraždu britského humanitárního pracovníka Alan Henninga. Na jeho konci radikálové hrozí smrtí právě Petera Kassiga. Již dříve ozbrojenci setnuli hlavu americkým novinářům Jamesu Foleymu, Stevenu Sotloffovi a britskému humanitárnímu pracovníkovi Davidu Hainesovi.

fiat ( 6. října 2014 15:54 )

Bůh je jistě jen jeden. Ale tady se asi nedohodneme.

cernykondor ( 6. října 2014 15:51 )

Takhle asi "regulovat " počet obyvatel nelze. Nebo se ti zdají vhodné masové hroby ? Byly by brzy na každém kroku. Pak by bylo i jedno zda je kdysi dělali Hitlerovci nebo to bylo v občanské válce na Balkáně, či ve Rwandě ?

cernykondor ( 6. října 2014 15:47 )

Na video jsem se dívala jen jednou a naposledy. Měla jsem dojem,že nůž je tupý/ snad úmyslně/ a hlava se řeže pomalu, člověk sebou dlouho cuká. Je to nepěkný zážitek, stětí sekerou je proti tomu pohoda.

gabreta ( 6. října 2014 15:46 )

Jé je tak ten je v pohodě, když konvertoval. Ten se v klidu odebere k mohamedovi do ráje!!

cernykondor ( 6. října 2014 15:45 )

O Islámu zřejmě nic moc nevíš, znáš nějaké jejich filozofy? Byla jsem na několika přednáškách na VŠ, a myslím, že je podceňujeme, nic o nich envíme. Chyběla diskuze, a politici mnohoikrát chybili, takže proto jsou války, tedy v podstatě to nejprimitivnější řešení problému. / Samozřejmě,když pomíjíme lumpy, kteří si války přejí, a prodejem zbraní si mastí kapsy/.

Zobrazit celou diskusi